Novinky

Podhorská nemocnice má díky NADACI AGEL nového zaměstnance – je čtyřnohý a jmenuje se Merlin

V Podhorské nemocnici v Rýmařově, která je členem skupiny AGEL, je sice teprve týden, ale už se stal nejoblíbenějším členem týmu pracovníků sociální služby. Merlin totiž není jen tak obyčejný zaměstnanec, má rok a tři čtvrtě a je to border kolie. Podhorská nemocnice jej získala díky prostředkům NADACE AGEL, která bude nemocnici financovat i veškeré další náklady s ním spojené.

Každý pes potřebuje mít svého pána, a tak ačkoliv formálně je majitelem psa Merlina Podhorská nemocnice, jeho psovodem se stala administrativní pracovnice sociální služby Radka Wnenková. „S Merlinem do práce společně přicházíme i odcházíme. Jeho pracovní doba má však svá specifika. Aby nedošlo k jeho přetížení, tráví s uživateli sociální služby zhruba hodinu, maximálně dvě denně. Lidé mu házejí míček, hrají s ním i fotbal. Merlin byl dokonce jedním z našich uživatelů označen za „sakra dobrého brankáře“. Zbytek času pes odpočívá ve svém zázemí, které má ve společenské místnosti, chodí také na pravidelné procházky,“ popisuje Radka Wnenková, která bude nyní společně s Merlinem absolvovat speciální canisterapeutický výcvik.

Merlin již v minulosti podstoupil výcvik poslušnosti a také část výcviku pro vodicí a asistenční psy. „Ukázalo se však, že některé jeho povahové rysy se nehodí k tomu, aby vodil nevidomé, ale nejsou překážkou právě pro účely canisterapie. Již nyní jen svou přítomností zpestřuje pobyt uživatelům sociální služby a už teď po prvním týdnu vidíme jeho pozitivní vliv, kdy všichni, včetně personálu, rozkvetli,“ sdělila hlavní sestra Podhorské nemocnice Mgr. Marcela Kadlecová.

Pobytová sociální služba se svým uživatelům snaží navodit rodinnou atmosféru domova. Čtyřiadvacetihodinová péče je zde poskytována především seniorům v průměrném věku 85 let a nejstarší uživatelce je 97 let. „Jedno a dvou lůžkové pokoje mají lidé vybaveny a vyzdobeny nábytkem, předměty a fotkami, které jim připomínají domov. A protože řada z nich měla pejska i doma u zahrádky nebo v bytě, cítí se tak ještě více jako doma,“ míní hlavní sestra.

Merlin se stal hned první den miláčkem všech uživatelů, kteří pobytovou sociální službu s kapacitou 12 lůžek využívají. „Merlin za mnou hned přišel a chtěl se mazlit. Nejdříve jsem se trošku bála, ale teď jsme nejlepší kamarádi. Je velmi inteligentní, hodný a hlavně dobře vycvičený. Doma jsme mívali zlatého retrievra,“ uvedla devětaosmdesátiletá Marie Borková z Bruntálu, která již druhým rokem využívá sociální služby Podhorské nemocnice a pro Merlina má vždy připravenou zásobu piškotů.

Pořízení Merlina vyšlo na deset tisíc korun, které platila NADACE AGEL. Ta uhradí i další náklady se psem spojené, jako například granule, veterinární péči a především speciální komplexní canisterapeutický výcvik. NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila téměř 400 žadatelů celkovou částkou přesahující 10 miliónů korun. Více informací, včetně formuláře žádosti o nadační příspěvek, najdou zájemci na webu nadace.agel.cz

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz