Novinky

Více samostatnosti i věrného přítele získala díky NADACI AGEL vozíčkářka Iveta Jechová

Jednou z oblastí, kterou osoby s hendikepem řeší, je potřeba pomoci od druhých s ohledem na své zdravotní limity. S řadou činností je dnes ale schopen efektivně pomáhat i speciálně vycvičený asistenční pes. Ten byl snem Ivety Jechové z Prahy, která od narození trpí spinální svalovou atrofií. Díky podpoře NADACE AGEL, která ženě přispěla částkou 50 tisíc korun, se nyní Ivetě Jechové její sen splnil a pes Mike je jejím věrným společníkem i pomocníkem na každém kroku.

Pes Mike je portugalským vodním psem, což je plemeno, které nelíná. Pro paní Ivetu Jechovou je tento fakt velmi důležitý, protože si psa bere i do postele. „Chci se se psem poňuchňat a učesat mu srst a jinde než na posteli to nejde. Nepředkloním se,“ vysvětluje paní Iveta Jechová s tím, že teprve dvouletý Mike má ale samozřejmě i celou řadu dalších předností, a to zejména pokud jde o jeho dovednosti. Umí například podávat předměty, otevírá a zavírá dveře a skříňky, pomáhá při svlékání a také při polohování. Mimo to je navíc i skvělým společníkem, který výrazně pomáhá i po psychické stránce.

Příprava a výcvik asistenčního psa trvá zhruba dva roky a finančně vyjde přibližně na 200 tisíc korun. Standardně jsou budoucí asistenční psi cvičeni od štěňat, kdy jsou přibližně do osmnáctého měsíce věku vychovávány podle přesných pokynů v rodině dobrovolníka. Kolem roka a půl věku pak putuje pes k trenérovi, který je učí nejprve poslušnosti a poté speciálním povelům dle potřeb konkrétního klienta.

„Spektrum činností, které psi na konci výcviku zvládají, je velmi široké. Umí rozsvěcet i zhasínat světlo, otevírat či zavírat dveře, podávat předměty do klína či do nižší polohy, svlékat rukavice, boty, ponožky či mikinu, otevírat zásuvky, přitáhnout invalidní vozík. Vše řešíme s klienty a přizpůsobujeme se jejich potřebám i možnostem,“ popisuje Bc. Michal Prager, ředitel obecně prospěšné společnosti Pestrá – psí asistence, která se zaměřuje na pomoc hendikepovaným a zajistila i výcvik psa Mika pro paní Jechovou.

 „Na rozdíl od přípravy vodících psů, u psů asistenčních stát nenabízí žádnou formu příspěvku. Asistenční pes ovšem představuje pro řadu lidí s hendikepem jedinečného pomocníka v rámci zachování soběstačnosti. Věřím, že Mike bude pro paní Jechovou nejen pomocníkem při běžných denních činnostech, ale přinese jí i spoustu radosti a lásky,“ říká Bc. Viktorie Sládková, manažerka NADACE AGEL s tím, že výcvik asistenčního psa nepodporuje NADACE AGEL zdaleka poprvé.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila téměř 500 žadatelů celkovou částkou přesahující 16 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz