NADACE AGEL podpořila paralympijského vítěze nákupem nového vozíku

Medaile z olympiády, mistrovství světa i mistrovství Evropy na jedné straně, bezmoc a odkázanost na okolí na straně druhé. I tak by se dala popsat životní situace Radima Běleše z Frýdku Místku, který jako handicapovaný atlet úspěšně reprezentuje Českou republiku v hodu diskem a kuželkou, je úspěšný manažer, je šťastně ženatý a má dvě dospívající dcery. Přesto jej ještě donedávna trápil starý nevyhovující mechanický vozík, který již dosloužil. Na nákup nového mu přispěla NADACE AGEL, a to částkou přesahující 50 tisíc korun.

„V životě jsou chvíle, kdy každý člověk potřebuje pomoci, a já jsem se v takové situaci ocitl právě před nedávnem. Potřeboval jsem finance na nový běžný mechanický vozík, který pro mě znamená žít. Vozíky, které hradí pojišťovna, bohužel nejsou vhodné pro lidi, jako jsem já, kteří mají částečně postižené i horní končetiny,“ vysvětluje pan Radim Běleš s tím, že svůj běžný mechanický vozík využívá nejen k běžné sebeobsluze a denním činnostem, ale také pro sport, ve kterém dosahuje mimořádných úspěchů.

Radim Běleš získal v posledních dvaceti letech konkrétně jednu zlatou a dvě stříbrné medaile na letních paralympijských hrách, a také zlatou, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile na Mistrovstvích světa v atletice handicapovaných. Soutěží v disciplínách hod diskem a hod kuželkou. V posledních osmi letech přitom i na tyto sportovní aktivity využíval jediný vozík, který nyní již dosloužil.

Při nákupu nového vozíku se mu rozhodla pomoci NADACE AGEL, která pořízení aktivního mechanického vozíku typu Quickie Helium plně finančně pokryla částkou přes 52 tisíc korun. Díky novému vozíku se nyní bude moci pan Běleš pohybovat daleko snáze, a to při použití minimální síly. „Pan Běleš je člověk s obrovskou energií a optimismem, nemluvě pak o jeho výjimečném talentu. To, že jsme mu mohli prostřednictvím NADACE AGEL pomoci, a pořídili pro něj nový vozík, je pro nás čest. Upřímně mu přejeme jen to nejlepší v osobním, pracovním, i sportovním životě,“ říká za NADACI AGEL Maya Nováčková, členka správní rady.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným pomáhá již od roku 2011, kdy byla založena. Více informací, včetně formuláře žádosti o nadační příspěvek, najdou zájemci na webu nadace.agel.cz.