NADACE AGEL přispěla hendikepovaným ragbistům na cestu na mistrovství Evropy

Na mistrovství Evropy v ragby vozíčkářů vyjel loni soutěžit reprezentační tým i za Českou republiku. NADACE AGEL na cestu sportovcům z Českého svazu tělesně postižených sportovců přispěla částkou 50 tisíc korun.

Náklady na cestu reprezentačního týmu ragby vozíčkářů na mistrovství Evropy, které se konalo na podzim loňského roku, stálo Český svaz tělesně postižených sportovců 515 tisíc korun. Z toho jim NADACE AGEL přispěla na letenky na cestu do finského Pajulahti. S osmi závodníky vyjížděli jen dva trenéři, kteří plnili zároveň funkci mechaniků, fyzioterapeutů a asistentů.

„Jsme si vědomi, že by realizační tým měl být početnější, ale vzhledem k nákladnosti akce jsme se rozhodli stoprocentně využít tyto dva trenéry,“ řekla Mgr. Radka Kučírková, předsedkyně Českého svazu tělesně postižených sportovců.

„Cestu na mistrovství Evropy jsme podpořili i proto, že sport má pro zdravotně postižené pozitivní vliv na rozvoj osobnosti z hlediska psychologického i biologického. Sport je také důležitým prvkem socializace zdravotně postižených osob, díky němu získávají novou motivaci a seberealizaci,“ uvedla Bc. Veronika Dostálová, ředitelka NADACE AGEL s tím, že v reprezentačním týmu navíc startovali Josef Brůžek a Vojtěch Konečný, kterým NADACE AGEL v minulosti přispívala na sportovní vozík Rugby Golem padesáti a v druhém případě třiceti tisíci korunami.

Český tým vybojoval sedmé místo ve skupině B, medaile si z mistrovství Evropy odvezli Nizozemci, Švýcaři a Rusové. „Česká reprezentace nebyla favoritem, ale i tak omlazený tým ČR sehrál kvalitní a vyrovnané zápasy, například i s potupujícím týmem Nizozemska. Věříme, že díky zapojení mladých hráčů budeme moci brzy usilovat o stabilní místo ve skupině B. Naším dlouhodobým cílem je posun do skupiny A,“ dodala Mgr. Radka Kučírková.