Novinky

NADACE AGEL pokračuje v pomoci maminkám v tísni v Azylovém domě Gloria

Celkem 46 rodinám, které se ocitly v tísni, pomohli v loňském roce pracovníci pražského Azylové domu Gloria. A to rovněž díky 600tisícovému příspěvku od NADACE AGEL, která nad azylovým domem drží dlouhodobý patronát. Bez těchto prostředků by nebylo možné dále zútulňovat prostředí azylového domu nebo zajistit školní potřeby a léky pro rodiny, které se ne vlastním zaviněním ocitly v nouzi.

Posláním Azylového domu Gloria je péče o matky s dětmi, které nemají možnost jiného bydlení a ocitly se tak ve zdánlivě bezvýchodné životní situaci. „V loňském roce jsme poskytli útočiště celkem 119 osobám. Výjimkou nejsou bohužel ani ženy s dětmi, které u nás nacházejí úkryt před násilníkem. Přicházejí často jen s igelitkou nejnutnějších věcí, které doma stačí v rychlosti sbalit,“ popisuje ředitelka Azylového domu Gloria Mgr. Imelda Jana Hrdličková a doplňuje, že právě v těchto chvílích, kdy se maminky ocitnou samy zcela bez prostředků, jim ve středisku, kromě poskytnutí střechy nad hlavou, pomáhají pokrýt nejnutnější výdaje za potraviny, školní potřeby či léky.

Aby se i v krizové životní situaci cítily maminky s dětmi příjemně, putovala část prostředků od NADACE AGEL na obměnu opotřebovaného vybavení azylového domu. Do společné kuchyňky byl pořízen sporák s troubou, do pokojů byl zakoupen nový nábytek a lednice a v herně mají děti k dispozici nový koberec. „Když se řekne azylový dům, většina lidí si vybaví nedůstojné, zašlé místo. V Azylovém domě Gloria nás neustále přesvědčují o tom, že jsou to pouze předsudky. Maminky s dětmi zde mají pěkné prostředí a oporu odborníků, kteří kromě pomoci s těmi nejdůležitějšími záležitostmi myslí také na jejich volnočasové aktivity,“ uvádí výkonná ředitelka NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová s tím, že z prostředků nadace jsou financovány například také letní tábory dětí.

NADACE AGEL podporuje Azylový dům pro ženy a matky s dětmi Gloria již od roku 2016. „Od té doby jsme středisku poskytli 1,8 miliónu korun. Spolupráce pokračuje i v letošním roce, kdy od nás azylový dům obdrží 600 tisíc korun,“ říká Bc. Veronika Dostálová a dodává, že kromě samotné finanční pomoci se nadace snaží podílet i na dění ve středisku a pro klientky azylového domu například připravuje různá milá překvapení: „Pěknou tradicí se již staly společné oslavy dne dětí či Vánoc.“

„Organizací, jako je NADACE AGEL, které nabízejí dlouhodobé partnerství a stabilní pomocnou ruku, je opravdu jako šafránu. Jsme nesmírně rádi, že právě nad naším azylovým domem NADACE AGEL převzala patronát a že je opravdu silnou oporou nejen nám, ale především všem našim klientkám a jejich dětem,“ říká Ing. Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha, pod kterou spadá i Azylový dům Gloria.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 800 žadatelů celkovou částkou přesahující 22 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz