NADACE AGEL i letos podpoří na Jesenicku děti bez rodinného zázemí

Oblečení i sportovní vybavení v hodnotě 43 tisíc korun získaly loni opuštěné děti z Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem díky podpoře NADACE AGEL. Ta bude i letos podporovat Dětský domov Vrbno pod Pradědem a Dětský domov Černá Voda, kde se k pomoci připojuje i Jesenická nemocnice, člen skupiny AGEL.

„Uvědomujeme si, že jednorázová podpora je vítaná, ale větší význam má dlouhodobě poskytovat dětem bez domova zázemí, o které jsou ochuzeni, protože nemají svůj vlastní domov s milujícími rodiči, kteří by jim dali svou pozornost a zájem,“ míní Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL, která koncem roku navštívila Dětský domov ve Vrbně u příležitosti předání dárků ze zaměstnanecké sbírky, které dětem rozzářily oči a vykouzlily úsměv na tvářích.

Jako poděkování uspořádaly děti pro zástupce NADACE AGEL besídku, kde recitovaly básně a zpívaly písničky. „Díky našim kolegům jsme obdarovali 43 dětí vytouženými dárky, mezi nimiž byly repro bedýnky, LEGO, fotbalový dres, kopací míč, make-up kufřík či dámská kabelka. Mezi zaměstnanci v celé naší zdravotnické skupině AGEL jsme se rozhodli uspořádat sbírku dárečků, které byly určeny nejen dětem bez domova, ale také seniorům či handicapovaným dětem z různých koutů republiky,“ pochvaluje si Bc. Veronika Dostálová.

Děti i pracovníky dětského domova motivuje zájem zvenku a vnímají ho citlivě, a to nejen ve Vrbně pod Pradědem, ale i v nedaleké Černé Vodě. Tamní děti podpořili hračkami i novým vybavením zaměstnanci Jesenické nemocnice, kteří koncem roku věnovali dětskému domovu sportovní kočárek a pleny pro nejmladší dvouletou holčičku. "Jsme moc rádi, že můžeme pomáhat jednorázově obdarováním dětí dárky, ale i dlouhodobě přispěním k zázemí domova," říká MUDr. Vítězslav Vavroušek, předseda představenstva Jesenické nemocnice.

Záměrem Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem je vytvořit pro děti adekvátní rodinné zázemí, proto děti žijí ve třech rodinných skupinách, kde si v malých komunitách podobných rodině organizují program a tráví společně čas, ale i chodí do školy a do zájmových kroužků. Zařízení organizuje pro děti i různé prázdninové a ozdravné pobyty, tábory, výlety a jiné akce kulturního i sportovního charakteru.

Přesto si vedení dětského domova uvědomuje, že mámina sukně je nenahraditelná. „Chceme razit nový přístup k dětem, kdy hodláme prostřednictvím institucí navázat kontakt na biologické rodiny a těmto rodinám prostřednictvím projektů začít pomáhat narovnávat si svá rodinná prostředí,“ popisuje Mgr. Jan Vavřík, ředitel Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem a dodává, že dle zájmu a podmínek rodičů tráví už teď děti prázdniny nebo delší volna v jejich péči, vždy pouze se souhlasem opatrovníka dítěte.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1 000 žadatelů celkovou částkou přesahující 27 miliónů korun.