S podporou NADACE AGEL si Otík užívá v novém vozíku aktivní život

Školák Oto z Olomoucka je velkým milovníkem sledge-hokeje, který je stále jeho motorem. Jako správný sportovec se snaží, s pomocí své rodiny, zdolávat nelehké překážky, které mu život klade do cesty. Od narození bojuje s obtížemi dětské mozkové obrny, epilepsií či autismem. Ani jedno mu však nebrání v tom, aby se věnoval svým zálibám, a od letošního jara mu v tom pomáhá i aktivní mechanický vozík Quickie Xenon2 FF. Nezisková organizace NADACE AGEL přispěla rodině Oty na jeho pořízení částkou 20 tisíc korun.

Patnáctiletý Oto osmým rokem chodí do 15 kilometrů vzdálené základní školy v Hněvotíně, kam ho denně vozí rodiče. Vzhledem ke svému postižení se pohybuje převážně na vozíku, ve velice omezené míře, když je v dobré fyzické kondici, ujde s chodítkem pár metrů. „Není jednoduché Otíka vytáhnout z domova ven, za sportem, za lidmi, do školy a podobně. I přes Otíkovu tendenci k uzavřenosti a pasivitě se snažíme o vyvážený život, aby se mu dostávalo přátel, pohybu, čerstvého vzduchu a zábavy. To všechno zlepšuje jeho psychiku a sebevědomí,“ říká jeho maminka Milada.

Otík zkrátka žije aktivně a usnadnit mu to má speciální aktivní mechanický vozík s co nejsnadnější manipulací. V květnu se podařilo rodině, s přispěním NADACE AGEL, vybrat požadovanou částku a vytouženou kompenzační pomůcku bojovníkovi z Charvátů pořídit. Vozík má skvělé jízdní vlastnosti, je velice lehký a snadno složitelný, což Oto i jeho rodiče oceňují při každodenních činnostech. Kromě školní docházky dojíždí pravidelně z domova do 10 kilometrů vzdálené Olomouce k lékařům, na rehabilitace, na úřady i za sportem. „Otíka vedeme stále více k sebeobslužnosti a snažíme se o usnadnění pohybu. Z těchto důvodů jsme potřebovali velmi lehký vozík,“ vysvětluje paní Milada.

Vysoká pořizovací cena aktivního mechanického vozíku ve výši 132 tisíc korun (50 tisíc hradila pojišťovna) byla nad možnosti rodinného rozpočtu, proto se rodiče obrátili na NADACI AGEL, která dlouhodobě pomáhá handicapovaným spoluobčanům. „Dává nám smysl podporovat handicapované, kteří bojují s nepřízní osudu, a velmi jim k tomu pomáhá sport. Snaží se v životě s handicapem bojovat a něco dokázat. Díky tomu mají i dobrý pocit sami ze sebe, že jsou v něčem dobří,“ říká výkonná ředitelka NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.

Pořízení vytouženého vozíku otevřelo Otovi další možnosti, jak se posunout k jeho nejoblíbenější činnosti, a tím je sledgehokej. „Otík se snaží zvyšovat svou fyzickou kondici, protože by rád u sledgehokeje  vydržel. Chce zůstat a patřit do týmu mužů Olomouckého parahokeje a k tomu potřebuje nejen snadné a samostatné přesuny, ale i posilování při jeho přirozeném pohybu, což je právě na vozíku. Tento způsob tréninku ho také včleňuje mezi vrstevníky či jiné aktivní lidi, kteří jsou pro něj dalším motorem,“ vysvětluje jeho maminka s tím, že s předchozím vozíkem tyto možnosti nepřipadaly v úvahu. Cvičení je pro Otu nutností, výpadek fyzické aktivity se rychle projevuje na držení jeho těla a celkově na zdravotní kondici, a to i psychické.

Nový aktivní mechanicky vozík se na prahu bezbariérového domu čtyřčlenné rodiny objevil letos v květnu a jeho pozitivní přínos na sebe nenechává čekat. „Vozík je naprosto úžasný. Z Otíka na pomalém a těžkopádném traktůrku máme najednou doma rychlou spojku, co během chvilky cokoliv doveze a zaveze. Dlouhé vzdálenosti Ota zvládá sám, dopomoc potřebuje už jen zcela výjimečně, například do prudkého kopce nebo přes obrubníky. Možný už je i rychlý pohyb s parťákem na kolečkových bruslích. To jsou ty nejrychlejší efekty,“ popisuje maminka Milada přínosy nového vozíku.

„Děkuji NADACI AGEL za možnost koupě mé závodničky. Přeji jí, aby i dál dokázala měnit životy lidí, jako jsem já,“ dodává na závěr nadšený Otík.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1050 žadatelů celkovou částkou přesahující 28 miliónů korun.