Novinky

V charitativním běhu Těšínská osmička NADACE AGEL odstartuje v neděli rekordní počet běžců: Na startu i Oceláři, Krpálek a Petráček

V neděli 11. června dopoledne startuje u Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí Podlesí pátý ročník 8 kilometrového charitativního běhu Těšínská osmička NADACE AGEL. V současné době je již registrováno 401 běžců, z celkové kapacity 500 míst, což je nový účastnický rekord. V úterý o půlnoci končí možnost on-line registrace na stránkách závodu beh.agel.cz. Během uplynulých ročníků již bylo potřebným z regionu rozděleno díky startovnému účastníků přes čtvrt milionů korun.

„Rostoucí zájem o charitativní běh nás těší, již dnes je registrováno více běžců, než bylo v minulých ročnících celkem na trati, a to je tu ještě možnost osobní registrace v den závodu před startem. Proto s napětím čekáme, zda se závodníkům povede naplnit letošní kapacitu závodu. Počet běžců sledujeme tak pozorně proto, že kompletní výtěžek ze startovného rozdělujeme potřebným v regionu,“ uvedla ředitelka NADACE AGEL Veronika Dostálová.

KRPÁLEK PŘIVEZE PARŤÁKA Z REPREZENTACE

Z Lukáše Krpálka se stává tradiční účastník běhu, letos se v Třinci zastaví cestou na soustředění v Chorvatsku, a tak závod využije jako kondiční přípravu nejen on, ale i další kolegové z reprezentace. „Atmosféra na trati mně vloni pohltila, tolik vzájemného povzbuzování, respektu a radosti člověk nevidí každý den. Minule jsem také z Třince pokračoval do Poreče, kde jsem pak o závodě na reprezentačním soustředění mluvil, a tak letos se nejede rovnou na jih, ale nejdřív budeme závodit v Těšíně, uvidíme, jaký je David Klammert běžec. Ale už mě těch soubojů čeká nějak moc, ještě, že o pořadí v cíli v neděli rozhodně nejde,“ směje se před závodem Lukáš Krpálek.

SOUBOJ DAVIDA S GOLIÁŠEM

Letos bude Lukášovi soupeřem jeho kamarád a vítěz paralympijských her v Riu, kde i Lukáš získal svou první zlatou olympijskou, Arnošt Petráček. „NADACE AGEL od letošního roku podporuje Arnoštovu sportovní přípravu, a tak jsem rádi, že se představí na speciálním kole na trati z Třince do Těšína. Jeho kamarádský souboj s Lukášem Krpálkem bude jedním z vrcholů nadcházející akce,“ uvedla ředitelka NADACE AGEL Veronika Dostálová.

POHÁR V CÍLI, OCELÁŘI NA TRATI

Stejně jako vloni bude pokračovat spolupráce s mistrovským celkem HC Oceláři Třinec, kteří v cíli v parku Adama Sikory v Českém Těšíně vystaví pohár pro vítěze Extraligy, hráči vítězného celku připraví autogramiádu a někteří se letos poprvé postaví i na start. „Již vloni jsme se hecovali, když jsem běžel jenom já a pak je potkal v cíli. Říkal jsem, že si s nimi rád zatrénuji na ledě, když letos někdo poběží, což stále platí. Hokejku mám připravenou. A když jsem v dubnu viděl, jak Zdeno Chára nedávnou uběhl v Bostonu celý maraton hluboko pot čtyři hodiny, tak jsem jim vzkázal, že už žádná výmluva pro 8 kilometrový běh neexistuje,“ vzkazuje do Werk Areny Lukáš Krpálek.

Novinkou pátého ročníku je nesoutěžní běh pro děti, které by ještě nezvládly celou trať hlavního závodu. V parku Adama Sikory v Českém Těšíně pro ně budou připraveny nesoutěžní běhy a medaile pro každého účastníka. „Chtěli jsme připravit závody i pro děti, které doprovázely závodící rodiče, a jen na ně čekaly v cíli, až doběhnou. Přitom okruhy v těšínském parku připomínají atletický stadion, tak toho využijeme a dáme možnost závodit všem, kteří ujdou alespoň 50 metrů. Medaile budou pochopitelně i letos připraveny také pro všechny účastníky hlavního závodu,“ doplnila ředitelka nadace i závodu Bc. Veronika Dostálová.

Registrace dětí předem není nutná, stačí přijít v neděli 11. června ve sportovním do parku Adama Sikory v Českém Těšíne. „Dohromady jsme již od roku 2017, kdy se Těšínská osmička konala poprvé, získali 269 900 korun. Z výtěžku jsme v jednotlivých letech podpořili jednak 21letého reprezentanta České republiky v boccie, který trpí od narození dětskou mozkovou obrnou. Dva ročníky po sobě jsme obdarovali českotěšínské středisko Lýdie, které poskytuje sociálně aktivizační služby dětem a mladým dospělým se zdravotním postižením a v loňském roce jsme věnovali příspěvek na rehabilitace třem malým holčičkám se zdravotním znevýhodněním,“ uvedla ředitelka NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.

 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz