Novinky

NADACE AGEL splnila sen vzácně nemocné Verunce z Valašského Meziříčí

Zážitek na celý život bude mít díky NADACI AGEL devítiletá Veronika z Valašského Meziříčí. Děvčátko, které trpí vzácnou lomivostí kostí, a odjakživa miluje hudbu, navštívilo v Praze s celou svou rodinou muzikál Mamma Mia. Verunka měla dokonce možnost setkat se v zákulisí se svými hudebními idoly. Na splnění jejího snu nemá podíl pouze NADACE AGEL, která rodině celý výlet zařídila, ale také tým lékařů Nemocnice Přerov, která patří do skupiny AGEL. Právě zde dívce před dvěma lety provedli unikátní operaci, díky které může nyní vyrůstat téměř jako její zdraví vrstevníci.

Ještě před absolvováním série speciálních operací v Nemocnici Přerov před dvěma lety malá Verunka pouze tajně toužila po tom, aby se jednou mohla postavit na vlastní nohy. Kvůli vzácnému onemocnění znamenal pro Veroniku jakýkoliv nešetrný pohyb zlomeninu. Celkem jich prodělala dívka za svůj život okolo dvaceti.  Nyní, dva roky po zákroku, ujde Veronika jen s oporou berliček krátké vzdálenosti samostatně. „Ve škole se Verunka pohybuje na vozíčku, ale to je spíše z důvodu opatrnosti, aby do ní některý ze spolužáků náhodou nevrazil a ona nespadla. Jinak již zvládne krátké vzdálenosti ujít sama jen s oporou berličky, sama jezdí také na trojkolce nebo si stejně jako zdravé děti ráda užívá řádění v zábavním parku,“ zhodnocuje dívčiny pokroky dva roky po zákroku maminka děvčátka Iveta Hambálková.

V roce 2014 dívenka absolvovala hned tři unikátní ortopedické operace v Nemocnici Přerov, díky kterým došlo ke zpevnění kostí dolních končetin.  „Děvčeti jsme tehdy jako vůbec prvnímu pacientovi v České republice do nožiček voperovali speciální teleskopické hřeby Fassier-Duval, které s ní společně v těle „rostou“,“ vysvětlil MUDr. Karel Ročák z ortopedického oddělení Nemocnice Přerov, který tehdy zákrok prováděl. „Veronika byla u nás v ambulanci naposledy v létě, je velmi šikovná, dokonce přišla sama o berličkách. Operované kosti dolních končetin dále rostou a dle všeho bude Veronika moct více a více žít jako normální dítě,“ doplnil MUDr. Karel Ročák.

Po náročných zákrocích přišla na řadu pravidelná rehabilitace, a to nejen pod dohledem fyzioterapeutů rehabilitačního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, která taká spadá do skupiny AGEL, ale také doma pod dohledem rodičů. Do valašskomeziříčské nemocnice Veronika pravidelně dochází jednou týdně. „Stále pracujeme na pilování chůze o berličkách i celkovém posílení oslabených svalů. Během rehabilitace také protahujeme zkrácené partie a provádíme stabilizační cvičení. Je ale patrné, že rodiče s Verunkou poctivě cvičí i doma, jinak by dnes nedosáhla tak výborných výsledků,“ sdělila Veroničina fyzioterapeutka z rehabilitačního oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí Mgr. Eva Urbanová.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila téměř 400 žadatelů celkovou částkou přesahující 10 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz