Novinky

Těšínská osmička pomohla mladému sportovci s hendikepem

Téměř 250 běžců se rozhodlo podpořit dobrou věc a v neděli 11. června absolvovalo charitativní Těšínskou osmičku, která vedla od Nemocnice Podlesí v Třinci do parku Adama Sikory v Českém Těšíně. Výtěžek z akce, kterou pořádala NADACE AGEL – 50 tisíc korun, putoval na podporu 21letého reprezentanta České republiky v boccie s hendikepem, Jirky Svojanovského, který trpí od narození obrnou.

Boccia je obdobou pétanque pro osoby s  tělesným postižením, kterému se vrcholově věnuje také Jiří Svojanovský, který žije nedaleko Frýdku – Místku. Jirka se začal boccie věnovat již v devíti letech, postupně se dostal až do první ligy a české reprezentace. „Můj největší úspěch bylo letošní umístění na třetím místě v české soutěži a druhé místo v párové soutěži na Evropském poháru ve Španělsku,“ prozradil Jirka Svojanovský, který již akutně potřebuje nový mechanický vozík. Ten, který vlastní nyní, používá už od svých 13 let.

„Kdybychom nyní požadovali od pojišťovny prostředky na mechanický vozík, ztratili bychom nárok na vozík elektrický, který ale Jirka potřebuje pro každodenní život, a během jednoho, dvou let bude také nutná jeho obnova. Vzhledem k tomu, že mechanický vozík přijde i na více než 80 tisíc korun, je pro nás příspěvek od NADACE AGEL velkou pomocí,“ uvedl pan Milan Svojanovský, tatínek mladého sportovce.

Tréninky boccii Jirka absolvuje dvakrát týdně ve speciálně upravené tělocvičně v Ostravě a kromě sportu se ve volném čase věnuje také počítačům. V loňském roce maturoval na střední škole v oboru zaměřeném na informační technologie. „Oblast IT mě baví a chtěl bych se jí věnovat i profesně. Nyní se snažím rozšířit si obzory také ve stříhání videí a v programování webových stránek,“ řekl Jirka Svojanovský, který si při slavnostním vyhlášení výsledků Těšínské osmičky v parku Adama Sikory převzal z rukou zástupkyň NADACE AGEL šek na 50 tisíc korun.

Kromě charitativnímu rozměru nabídla Těšínská osmička i zajímavou sportovní podívanou. Nejlepší účastník uběhl 8,5 kilometrů dlouhou trať za 29 minut a 32 sekund. Nejlepší žena pak měla na celkového vítěze ztrátu pouhých 7 minut a 21 sekund. Akci podpořili také hokejisté klubu HC Oceláři Třinec, kteří běh absolvovali v pětičlenném složení v čele s Jiřím Polanským.

Akce se konala pod záštitou měst Třinec a Český Těšín, obce Ropice, HC Oceláři Třinec.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz