Novinky

Hendikepovaný táta od rodiny získal díky NADACI AGEL vlastní handbike

Před více než deseti lety utrpěl Milan Laštůvka z Prahy vážný úraz páteře, který u něj způsobil ochrnutí dolních končetin a části trupu. I přes upoutání na vozík je však tento šestatřicetiletý muž plný elánu a optimismu a naplno si užívá života, včetně toho rodinného. Snem mladého tatínka však bylo ještě rozšíření sportovních aktivit o jízdu na handbiku, k jehož zakoupení mu nyní pomohla NADACE AGEL příspěvkem ve výši 50 000 korun.

„Od roku 2006 trpím v důsledku úrazu paraplegií, ale snažím se žít plnohodnotný život v rámci svých možností. Jsem hrdým tátou, šťastně zadaným mužem a pracujícím občanem. Zároveň intenzivně pracuji na zlepšování své fyzické kondice a nácviku soběstačnosti. Mým cílem je stále se zlepšovat,“ popisuje Milan Laštůvka. Právě pravidelná rehabilitace, posilování a trénink soběstačnosti je přitom pro osoby s hendikepem zcela zásadní, neboť přímo ovlivňují to, nakolik budou tito lidé nejen aktuálně, ale i v budoucnu samostatní a schopní samostatně vykonávat sebeobslužné činnosti zásadní pro život.

Pan Milan Laštůvka však ani tímto výčtem činností nekončí a svou energii věnuje i celé řadě dalších aktivit. „Prostřednictvím Občanského sdružení Život na dvě doby díky náhodným výletům mapujeme bezbariérová místa a své zkušenosti ze života na vozíku předávám dále – buď fyzicky formou poradenství, nebo elektronicky pomocí webových stránek. Každodenní aktivita mi dává možnost zapomenout na mé zdravotní postižení – ať už se věnuji sportu, výletům nebo oblíbenému koníčku, renovaci motocyklových veteránů. Mým snem jsou ale i vyšší mety, jako třeba účast v Metrostav Handy Cyklo Maratonu,“ vyjmenovává Milan Laštůvka, který neopomíjí ani svého malého syna, který před nedávnem oslavil již třetí narozeniny.

Pro účast v Metrostav Handy Cyklo Maratonu, což je pětidenní cyklistický non-stop maraton smíšených týmů, ale pochopitelně potřebuje mít Milan Laštůvka natrénováno na vlastním handbiku. Díky NADACI AGEL a jejímu příspěvku ve výši 50 tisíc korun by se to již toto léto mohlo podařit. Nový handbike má totiž Milan Laštůvka již doma a aktuálně podniká první výlety do okolí Prahy.

„Pan Laštůvka je neuvěřitelný bojovník a energie i optimismus z něj přímo srší. Lidé jako je on by rozhodně měli být podporováni v jejich záslužných činnostech i aktivitách, a jsem moc ráda, že právě naše NADACE AGEL mohla panu Laštůvkovi tuto podporu poskytnout,“ říká členka správní rady NADACE AGEL Maya Nováčková.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným pomáhá již od roku 2011, kdy byla založena. Více informací, včetně formuláře žádosti o nadační příspěvek, najdou zájemci na webu nadace.agel.cz

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz