Novinky

Handicapovaná mistryně světa a máma dvojčat získala od NADACE AGEL nový vozík

Paní Jana Kosťová je mámou devítiletých dvojčat, podniká, pracuje na menší úvazky, angažuje se v neziskovém sektoru a dokonce reprezentuje Česko v trail orienteeringu. A to všechno i přes to, že je upoutána na invalidní vozík. Na svůj stav si nestěžuje a bere ho s neuvěřitelnou lehkostí, přesto občas přicházejí situace, kdy se jí pomocná ruka hodí. Jako například před nedávnem, kdy potřebovala nový mechanický vozík, jehož pořízení pojišťovna proplácí jen částečně. Pomoct se jí rozhodla NADACE AGEL, která jí na nákup vozíku přispěla částkou 24 tisíc korun.

Paní Jana Kosťová je na invalidní vozík odkázaná od roku 2005, kdy po cévní příhodě částečně ochrnula na spodní polovinu těla. S nelehkým osudem se ale rozhodla poprat a po dvouleté rehabilitaci se vrátila do práce, přivedla na svět dvojčátka, pustila do podnikání a začala se věnovat sportu trail orienteering, který je zaměřený na orientaci a na správné čtení a interpretaci mapy. V tomto sportu se paní Kosťová stala dokonce mistryní světa a úspěšně reprezentuje Česko v zahraničí. Pro veškeré tyto činnosti přitom paní Kosťová denně využívá aktivní vozík, který nutně potřebovala vyměnit za novější.

„Aktivní vozík, který potřebuji, je skladný a lehký, ale přitom odolný běžné denní zátěži, které jej vystavuji. Jen díky jeho pomoci jsem přitom soběstačná, mobilní, a mohu žít plnohodnotný život podobně jako před onemocněním,“ popisuje Jana Kosťová.

Nový vozík, který paní Kosťová potřebovala, hradí pojišťovna ani ne z poloviny. Částkou 24 tisíc korun jí proto přispěla NADACE AGEL. „Paní Kosťová je úžasným příkladem bojovnosti a odhodlanosti, kterou jí může většina z nás závidět. Je obdivuhodné, co všechno ve svém životě zvládá, a to navíc s handicapem. Se zakoupením nového vozíku jsme jí prostřednictvím NADACE AGEL rádi pomohli a věříme, že na jeho sedadle zažije mnoho dalších úspěchů, ať už v rámci sportovního, pracovního, nebo osobního života,“ říká Maya Nováčková, členka správní rady NADACE AGEL.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným pomáhá již od roku 2011, kdy byla založena. Více informací, včetně formuláře žádosti o nadační příspěvek, najdou zájemci na webu nadace.agel.cz.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz