NADACE AGEL přispěla hendikepovanému Janu Bajtekovi na nový elektrický pohon k vozíku

Třicetiletý Jan Bajtek z Mohelnice utrpěl před dvanácti lety při nešťastném skoku do vody úraz krční páteře, který mu obrátil život naruby. Následkem úrazu ochrnul a stal se závislým na kompenzačních pomůckách, asistenci a bezbariérovém prostředí. Přesto se snaží žít maximálně aktivně, věnuje se sportu a snaží se žít co nejvíce samostatně. K tomu mu nyní pomohla i NADACE AGEL, která panu Janovi přispěla na nákup elektrického pohonu k mechanickému vozíku částkou 25 tisíc korun.

„V létě 2006 jsem po nešťastném skoku do vody utrpěl úraz, v důsledku kterého jsem zcela upoután na vozík. Po úraze žiji u rodičů, ale rád bych žil co nejvíce samostatně a v budoucnu se i odstěhoval. K tomu potřebuji být co nejvíce soběstačný v každodenních běžných činnostech, mezi které patří i samostatná jízda na mechanickém vozíku. Ta je pro mě ale při nerovnostech nebo v kopcích na mechanickém vozíku velký problém,“ popisuje svou situaci Jan Bajtek, s tím, že velkým pomocníkem v této oblasti je přídavný elektrický pohon vozíku, jehož nákup si však nemůže ze svých vlastních zdrojů dovolit.

Elektrický pohon Smart Drive v ceně přes 130 tisíc korun umožňuje po připojení k mechanickému vozíku zdolávat i větší šikminy, prahy a dokonce i obrubníky, neboť znásobuje sílu rukou při jízdě na vozíku. „Přídavné elektrické kolo Smart Drive umí převzít veškerý pohon vozíku, a na vozíčkáři pak zůstává už jen řídit směr. Vozíčkář má díky němu navíc i volnější ruce, a tak může například držet nákup, vést psa nebo vézt kočárek,“ vysvětluje Jan Bajtek s tím, že pohon ocení také asistenti vozíčkářů, kteří díky němu mohou šetřit své síly.

NADACE AGEL se rozhodla pana Jana, který je navíc také aktivním hráčem paralympijského sportu boccia na nejvyšší české úrovni, podpořit. Na nákup pomůcky, která výrazně zvýší jeho soběstačnost, mu přispěla částkou 25 tisíc korun. „Soběstačnost je pro člověka nesmírně důležitou potřebou, bohužel pro pana Jana není vůbec samozřejmá. Pokud můžeme jakoukoliv pomůckou k jejímu obnovení pomoci, rádi panu Janovi pomůžeme,“ říká členka správní rady NADACE AGEL Maya Nováčková.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným pomáhá již od roku 2011, kdy byla založena. Více informací, včetně formuláře žádosti o nadační příspěvek, najdou zájemci na webu nadace.agel.cz.