Novinky

NADACE AGEL přispěla na invalidní vozík 24letému Honzovi

Na elektrický invalidní vozík 24letému Janu Laurenčíkovi přispěla NADACE AGEL 20 tisíci korunami. Vozík pomáhá Honzovi, aby i nadále zůstal aktivní při práci pro restauraci a kavárnu v Kroměříži, na jejímž chodu se podílí.

„Nejhorší je, pokud člověk ať už s handicapem, či bez něj, zůstane sedět doma a začne nadávat na život a nic s tím nedělá,“ říká 24letý Jan Laurenčík, který se kvůli předčasnému narození celý život potýká s následky dětské mozkové obrny. Kvůli ní má velké problémy s chůzí.

„Tělesný handicap se snažím překonávat stálou, intenzivní rehabilitací, takřka všeho druhu. V posledních třech letech jezdím do Klimkovic a do Zlína na neurorehabilitaci v takzvaných kosmooblecích. Tyto aktivity a plavání s handicapovanými sportovci mi přináší kromě radosti z pohybu i sice malé, ale stálé zlepšování mých pohybových možností,“ dodává Honza.

NADACE AGEL Honzovi pomohla 20 tisíci korunami na koupi elektrického skládacího vozíku Flexi Trohne. „Vozík mi pomáhá překonávat vzdálenosti, které bych neušel. Díky němu můžu být stále aktivní. Do budoucna bych rád více cestoval a poznával nová místa i nové lidi,“ vysvětluje Jan Laurenčík.

„Honza je velice pozitivní, inteligentní a milý mladý muž, byla radost se s ním a jeho rodinou setkat. Jsem ráda, že mu NADACE AGEL mohla pomoci. Jeho příběh by mohl být motivací pro mladé lidi s handicapem i bez něj, kteří se zabývají podružnými problémy. Honza díky své vůli a pracovitosti zdolává obtíže, které mu přináší jeho zdravotní handicap,“ oceňuje Honzův přístup k životu Bc. Veronika Dostálová, výkonná ředitelka NADACE AGEL.

Dnes mladý a pracovitý muž nejdříve navštěvoval Církevní základní školu v Kroměříži, poté vystudoval Obchodní akademii a pak i pomaturitní obor studium anglického jazyka. Po maturitě se mu podařilo na měsíc odjet na stáž do Evropského parlamentu v Brusellu, kde pracoval jako asistent europoslankyně Michaely Šojdrové. V současnosti pomáhá s administrativní prací, zaváděním a provozováním kavárny a restaurace Lorenz v Kroměříži, což ho nesmírně baví.

„Ze sportů mám rád hokej. A právě zlínští hokejisté Berani jsou pro mne velkou motivací. Snažím se také vítězit jako Berani, ne nad soupeři, ale nad svým handicapem,“ dodává 24letý mladý muž.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz