Novinky

NADACE AGEL přispěla zlatému mistru Evropy na elektrický pohon invalidního vozíku

Nový elektrický pohon invalidního vozíku umožní handicapovanému Vladimíru Kadlíkovi z Kroměříže aktivně žít a bezbolestně sportovat. Pořídit si ho mohl díky finanční podpoře NADACE AGEL, která mu přispěla částkou 25 tisíc korun. Elektrický pohon totiž uleví jeho namáhaným pažím, které už mu osmnáct let nahrazují ochrnuté dolní končetiny.

„Nadace od svého vzniku podpořila již 850 žadatelů a jsme rádi, že pan Vladimír je jedním z nich. Pořízení elektrického pohonu Hurt-e k jeho invalidnímu vozíku mu bezpochyby umožní být stále aktivní jako doposud,“ věří Bc. Veronika Dostálová, ředitelka NADACE AGEL.

Píše se rok 2001 a vážná nehoda dvou automobilů obrací ze dne na den Vladimírův život vzhůru nohama. Stává se z něj paraplegik a zůstává trvale upoután na invalidní vozík. „Více než 3 měsíce jsem v nemocnici bojoval o život. Odtud jsem putoval na rehabilitaci, kde jsem se dalších 5 měsíců učil znovu oblékat, starat se o sebe a snažil jsem se zapojit do života,“ vzpomíná na začátek nové kapitoly svého života jednačtyřicetiletý Vladimír, který získal v roce 2014 titul - Nejlepší handicapovaný sportovec roku města Brna.

Vladimír se nakonec s vozíkem sžívá a dokonce se aktivně vrací ke sportu. Každodenní pohyb na invalidním vozíku si však po letech vybírá svou daň. „Začal jsem závodně hrát stolní tenis, ve kterém jsem na Mistrovství Evropy v roce 2005 získal v družstvech zlatou medaili. Vozík je pro mě osmnáct let jediným pomocníkem při pohybu nejen doma, ale i venku. Trpí tím však moje ruce a ramena, které mám strhané, proto jsem požádal o pomoc NADACI AGEL. Vozík s elektrickým pohonem je velmi skladný, lehký a má vysoký výkon, takže mi usnadňuje pohyb v létě i v zimě a šetří mé paže,“ svěřuje se vděčný pan Vladimír s tím, že teď může bezbolestně trávit volný čas v přírodě i se svým psem.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 850 žadatelů celkovou částkou přesahující 23 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz