Novinky

S pomocí NADACE AGEL se handicapovaný Jakub léčí plaváním s delfíny

Posílení jemné motoriky, uvolnění šlachám i psychickou stimulaci doteky dopřála handicapovanému Jakubovi desetidenní delfinoterapie v turecké Antalyi, kterou finančně podpořila NADACE AGEL částkou 30 tisíc korun. Jedenáctiletý Jakub trpící cerebelární formou dětské mozkové obrny i jeho maminka se každý den těší z blahodárných účinků terapie na pohybový, nervový i psychický vývoj chlapce a přáli by si mít tuto možnost i napřesrok.

Vzácná forma dětské mozkové obrny obtěžkala Kubu mimo jiné špatnou motorikou, expresivní poruchou řeči a středně těžkou retardací. „Díky příspěvku NADACE AGEL a delfinoterapii Kuba lépe a tvrdě spí, je v klidnějším rozpoložení, více se zajímá o věci okolo sebe, déle udrží pozornost a spolupracuje na logopedii a postupně se mu zlepšuje i jemná motorika. Kuba miluje vodu a moc si plavání s delfíny užívá. První dny plaval s pomocí terapeuta, ale nejšťastnější byl, když mohl plavat sám jen s delfíny,“ popisuje Jakubova maminka Gabriela Pantlíková, která spolu s manželem syna v Turecku na terapiích každý den doprovázela.

„Největší odměnou je pro mě vědomí, že naše finanční podpora Kubovi pomáhá pracovat na svém handicapu a že díky ní může strávit příjemné chvíle, které mu dávají sílu a motivaci,“ pochvaluje si Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

Delfíni, kteří se jmenovali Elvis, Ice a Lucky, vystupují primárně na delfíní show a terapie dělají proto, že je to baví. Kuba měl k dispozici jednoho až dva delfíny najednou a českého terapeuta. „Delfinoterapie není o cvičení, ale o polohování. Delfíni vibrují, komunikují svou řečí a nikdo nedokáže říct, co přesně se v bazénu děje. Hned první lekci mezi nimi bylo zvláštní spojení a Kuba začal delfína hladit, objímat a plácat. Při plavání se někdy Kuba držel za ploutve a jindy si na delfína položil nohy, aby uvolnil namáhané Achillovy šlachy. Po správně provedeném úkolu následovala odměna pro delfína i pro Kubu – dostal od delfína pusu,“ vypráví Gabriela Pantlíková zážitky z delfinoterapie, kterou vždy zakončoval zklidňující pobyt na vibračním lehátku a někdy uvolňující muzikoterapie zvaná Tibetské misky.

Delfinoterapie pomohla Kubovi zaktivovat motoriku i řeč, ale také jej rozptýlit. O tom, že pro Kubu byla silným zážitkem, svědčí podle jeho maminky i to, že doposud doma chodí okolo fotek a na dálku posílá pusinky svým kamarádům delfínům. Pro další pokroky a udržení dosavadních úspěchů by měl Kuba absolvovat finančně náročnou delfinoterapii alespoň jednou ročně.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 960 žadatelů celkovou částkou přesahující 26 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz