Novinky

Fenky Bella a Anička nově pomáhají canisterapií i pacientům v Nemocnici Prostějov

Canisterapeutické fenky Arnika a Bella, obě plemene Hovawarta, ze Spolku Arnicanis nově dochází k dlouhodobě nemocným pacientům LDN Nemocnice Prostějov, člena skupiny AGEL. Pacientům mají pomoci překonat fyzické a duševní problémy. Štěňátko Hovawarta jménem Bella, se díky příspěvku od NADACE AGEL ve výši 49 tisíc korun pilně učí řemeslu canisterapie a získává potřebné zkušenosti.

Majitelka obou fenek, Blanka Hašová ze Spolku Arnicanis pomáhat duším s nimi nově dochází k pacientům na oddělení LDN, které disponuje 96 lůžky. „Cením si možnosti obnovit canisterapii na našem oddělení a z předchozích zkušeností s touto metodou vím, že bude mít pozitivní vliv na naše pacienty. Přítomnost canisterapeutického psa významně zpříjemňuje pacientům pobyt v nemocnici, pomáhá jim se zklidnit a rozptýlit. U obzvlášť nepřístupných pacientů zprostředkovává nezbytnou komunikaci mezi pacientem a personálem, často je i součástí celkové rehabilitace pacienta,“ uvádí MUDr. Michal Hleb, primář Léčebny dlouhodobě nemocných Nemocnice Prostějov.

Kvalitní canisterapie totiž účinně motivuje. „Těžko přesvědčíte seniora, který je po mozkové mrtvici, aby cvičil, když jej každý pohyb bolí. Ale nemusíte jej dvakrát pobízet, aby natáhl ruku a dal psovi piškot, přitom podpoříte jeho motoriku. Obdobně pracujete i s dětmi,“ popisuje účinky canisterapeutka Blanka Hašová s tím, že jí velmi pomáhá, když ji zdravotní sestry navedou, co by pro daného klienta mohlo být přínosem.

Blanka Hášová se canisterapii s Aničkou věnuje již více než šest let a devítiletá fenka brzy přenechá své místo Belle. Než se tak stane, musí Bella dokončit canisterapeutický výcvik. „Skládá zkoušky základní poslušnosti a speciální cviky. Testuje se chování psa ve  vypjatých situacích. Pak teprve získá certifikát a každé dva roky bude obnovovat povahové zkoušky psa, ale nepochybuji, že to zvládne. Bella má velkou podporu od NADACE AGEL, které děkuji za to, že do jejího výcviku vložila finance a já díky tomu můžu nadále pokračovat v úspěšné canisterapii s pacienty,“ říká vděčně Blanka Hašová, která tak vycvičí prvního nemocničního psa pro zdravotnickou skupinu AGEL.

NADACE AGEL ročně vyhoví také desítkách individuálních žádostí o asistenčního či canisterapeutického psa. Celkově již od svého vzniku podpořila přes 1 000 žadatelů celkovou částkou přesahující 27 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz