Novinky

Děti z azylového domu si užily konec roku piknikem i s psím překvapením

Doba koronavirová na několik měsíců zcela utlumila chod mnoha veřejných i soukromých organizací a řadu lidí izolovala od okolního světa. Pandemická paralýza se ale v žádném případě netýkala NADACE AGEL, která svou charitativní aktivitu také v uplynulých týdnech směřovala do několika regionů České republiky, včetně hlavního města Prahy.

Co by to byl za konec školního roku, kdyby areál Azylového domu Gloria v Praze neprovoněly pochoutky z grilu. Přátelská zahradní slavnost ve společnosti maminek s dětmi se stala již tradicí a kromě zajištění bohatého občerstvení NADACE AGEL zakoupila knihy na přání a zajistila také návštěvu canisterapeutických fenek Belly a Aničky. Zejména děti si jejich přítomnost nemohly vynachválit a u populárních čtyřnohých kamarádek trávily téměř celé veselé odpoledne.

„Majitelka Blanka Hašová představila v Glorii projekt Společně bezpečně, který vysvětluje, jak správně a zodpovědně přistupovat ke psům. Děti se tak dozvěděly, za jakých podmínek si mohou pohladit psa, jak se chová a vypadá potencionálně nebezpečný pes apod. Děti mohly Bellu a Aničku hladit, poslechnout si, jak jim bije srdíčko, mohly je podlézat, mazlit se s nimi, dávat jim za odměnu pamlsky. I bojácné děti nakonec pod vedením paní Hašové získaly odvahu a zvládly pejsky pohladit,“ popsala piknikový den v pražském azylovém domě výkonná ředitelka NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.

„Každé dítě touží po zvířecím mazlíčkovi. V azylovém domě bohužel není možné chovat domácí zvířata,“ vysvětluje ředitelka Azylového domu Gloria sestra Imelda. „O to vzácnější pro děti byla tato milá psí návštěva. Na konci se mohlo každé dítě s pejskem vyfotit. Fotky jsme na místě vytiskli a z oslavy si tak každý odnesl pěknou vzpomínku.“

NADACE AGEL drží nad Azylovým domem Gloria v pražské čtvrti Hlubočepy dlouhodobý patronát s výraznou podporou finanční i materiální. Přispívá zároveň i jednotlivým rodinám na výdaje jako jsou léky, školní obědy, školní potřeby či zájmové kroužky. Posláním tohoto sociálního zařízení je péče o matky s dětmi, které nemají možnost jiného bydlení a ocitly se tak ve zdánlivě bezvýchodné životní situaci. „Když se řekne azylový dům, většina lidí si vybaví nedůstojné, zašlé místo. V Azylovém domě Gloria nás neustále přesvědčují o tom, že jsou to pouze předsudky. Maminky s dětmi zde mají pěkné prostředí a oporu odborníků, kteří kromě pomoci s těmi nejdůležitějšími záležitostmi myslí také na jejich volnočasové aktivity,“ uvádí dále Veronika Dostálová s tím, že z prostředků nadace jsou financovány například také letní tábory dětí a tradicí se stala společná oslava konce školního roku i vánočních svátků.

NADACE AGEL podporuje Azylový dům pro ženy a matky s dětmi Gloria již od roku 2016 a od té doby středisku poskytla 1,8 miliónu korun.

„Organizací, jako je NADACE AGEL, které nabízejí dlouhodobé partnerství a stabilní pomocnou ruku, je opravdu jako šafránu. Jsme nesmírně rádi, že právě nad naším azylovým domem NADACE AGEL převzala patronát a že je opravdu silnou oporou nejen nám, ale především všem našim klientkám a jejich dětem,“ říká Ing. Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha, pod kterou spadá i Azylový dům Gloria.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1050 žadatelů celkovou částkou přesahující 28 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz