Novinky

NADACE AGEL finančně přispěla mladému Toníkovi na terapeutické setkání s delfíny

Toník je 14 letý chlapec s kombinovaným onemocněním, který díky finančnímu příspěvku ve výši 20 000 korun od NADACE AGEL mohl vyzkoušet příznivé účinky delfinoterapie.

Toník Jurkovič se mamince narodil v termínu a z porodnice byl propuštěn jako zdravé miminko. Od začátku však jeho maminka Martina pozorovala, že chlapec byl jiný než ostatní děti. Toník byl velmi ubrečený a stále nespokojený. Proto se jeho maminka rozhodla vyhledat několik specialistů, kteří nakonec zjistili, že v těhotenství a při porodu neproběhlo vše, jak mělo. 

S přibývajícím věkem se Toník vyvíjel jinak než je u dětí obvyklé a lékaři mu postupně začali přiřazovat různé diagnózy. Pro jeho maminku Martinu se vše najednou změnilo a musela se přizpůsobit synovým potřebám. „Lékaři Toníkovi diagnostikovali dětskou mozkovou obrnu. Od malička tak spolu jezdíme do lázní, kde poctivě cvičíme. Syn se musel také naučit vnímat mluvené slovo a lidi kolem sebe. Toník je také autista se středně těžkou retardací, kterou má doprovázenou vážnou zrakovou vadou,“ popisuje Toníkova maminka Martina a dodává, že chlapec se stále musí učit pohybovat a orientovat, jak venku, tak i ve vnitřních prostorách.

Tonda je žákem šesté třídy ve speciální škole, kde se pilně učí a trénuje své dovednosti. Pravidelně navštěvuje lázně a využívá různé terapie ke zlepšené svého zdravotního stavu. Dle širšího okruhu odborníků byla Toníkovi doporučená delfínoterapie, která je jednou z forem animoterapie. Jelikož je tato terapie finančně náročná a lze ji podstoupit jen v cizině, obrátila se paní Martina právě na NADACI AGEL s prosbou o finanční pomoc.

„NADACE AGEL příliš dlouho neváhala podpořit mladého Toníka a splnit mu tak jeho přání. Díky finančnímu příspěvku ve výši 20 000 korun mohl Toník vyzkoušet delfinoterapii, která se velmi kladně podepsala na jeho zdravotním stavu. Jsme moc rádi, že Toník mohl se svou maminkou vycestovat do zahraničí za delfíny a plnými doušky si vychutnat každou chvíli této úžasné terapie,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

„Odlet za delfíny se nám kvůli covidu trošku oddálil a zkomplikoval. Přesto, to čekání a mírné komplikace stály za to. Celý náš výlet byl úžasný a emočně náročný zážitek nejen pro mě, ale i pro mého syna. Toník se hned po prvních terapiích výrazně zklidnil, dobře usíná a dokonce je i fyzicky zdatnější. Je to neuvěřitelné, denně nachodil i několik kilometrů. Přestože jsme měli pobyt zkrácený, moc jsme si to užili a věřím, že Toníkovi výsledky delfinoterapie jen tak nezmizí. Pokud budeme mít možnost, rádi bychom delfinoterapii v budoucnu znova podstoupili, aby se účinky terapie prohloubily. Já i můj syn z celého srdce děkujeme NADACI AGEL, která nám tohle vše umožnila. Nesmírně si toho vážíme,“ popisuje maminka Martina.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než 1350 žadatelů částkou přesahující 35 a půl milionů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz