Novinky

NADACE AGEL přispěla na speciální pomůcku k invalidnímu vozíku, která díky hybridnímu pohonu usnadní mladému Janovi cestování i sportování

Jan je 27 letý student, který pátým rokem studuje právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Má za sebou první státní závěrečnou zkoušku a ještě letos by rád úspěšně ukončil své studium. Ve svém volném čase se rád učí cizí jazyky, čte a cestuje. V minulosti dokonce závodně sportoval. Kvůli nepřízni osudu je Jan odkázán na invalidní vozík. NADACE AGEL přispěla Janovi částkou ve výši 20 000 korun na speciální pomůcku k invalidnímu vozíku, která mu díky hybridnímu pohonu usnadní cestování a sportování s kamarády.

Jan požádal NADACI AGEL o finanční příspěvek na speciální pomůcku TRIBIKE HYBRID PLUS, která po spojení s invalidním vozíkem umožňuje s hybridním pohonem ujet vzdálenost až 80 km. Díky speciální pomůcce, bude Jan zase o kousek blíže ke svému oblíbenému sportu a usnadní mu překonávat překážky v jeho životě.

Souhra nešťastných náhod obrátila v roce 2012 Janův život vzhůru nohama. Tehdy ještě jako puberťák měl v Drážďanech nastoupit na letní jazykovou školu a užívat si léta v zahraničí. „Hned první večer po příjezdu do Drážďan jsem vyrazil do baru na finále EURA a to je taky moje poslední vzpomínka, kterou jsem si schopný z té doby vybavit. Lékaři mě probudili asi o týden později z umělého spánku, nejdříve jsem si myslel, že se mi to jenom zdá. Nemožnost hýbat nohama mi v tu chvíli nepřišla nijak hrozná, asi jsem si myslel, že je mám třeba jenom zlomené. Když jsem se probral po další operaci, stáli u postele moji rodiče a rodiče mé přítelkyně. Na otázku, jak se cítím, kterou pronesla matka mé přítelkyně, mě nenapadlo nic jiného než odpovědět „A vy jste kdo?“. Nechal jsem všechny si myslet, že jsem ztratil paměť. V tu chvíli mi to přišlo vtipné. Netušil jsem, že u mě došlo ke krvácení do mozku a byla zde skutečná možnost poranění mozku a ztráty paměti,“ popisuje svůj příběh student Jan.

Do dnešního dne Jan neví, co se tenkrát stalo, jelikož si z osudového večera nic nepamatuje. „Policie mi sdělila, že v bytě nenašla žádné stopy po násilí a testy na omamné látky vyšly negativní. S největší pravděpodobností se jednalo o souhru nešťastných náhod. Mám extrémně tvrdý spánek a skoro nic mě nevzbudí. Nechal jsem otevřené dveře na balkon, protože bylo velmi horko. K tomu všemu si musí člověk přičíst nízké okrasné secesní zábradlí a ingredience pro nešťastnou náhodu jsou na světě,“ uzavírá Jan.

Po úraze skončil Jan ochrnutý na obě dolní končetiny, zlomená skalní kost v lebce mu způsobila jednostrannou hluchotu a prasklá spodina lebeční mu způsobila krvácení do čtvrté mozkové komory. V důsledku úrazu je Jan odkázán na invalidní vozík. Navzdory svému nešťastnému osudu žije Jan aktivní a produktivní život. Pouhé dva roky po úraze závodně vesloval v italské Gaviratte, odkud si přivezl stříbrnou medaili. Poté se účastnil světového poháru ve Varese a o rok později prezentoval Česko v para-veslování na mistrovství světa ve Francii.

„Chtěl bych NADACI AGEL ze srdce poděkovat za pomoc, kterou mi poskytla na zařízení Triride. Sám bych mohl stěží dosáhnout na danou sportovní pomůcku. Triride mi umožňuje být zase o kousek víc fyzicky aktivní a také být o trochu svobodnější, proto vám ještě jednou děkuji,“ děkuje Jan.

„Není to poprvé co se NADACE AGEL rozhodla mladého Jana podpořit. Dva roky zpátky jsme Janovi přispěli na mechanický vozík, který vyhovuje zdravotnímu stavu Jana a zároveň mu usnadňuje překonávání běžných překážek v životě. Těší nás náboj do života, který v sobě Jan má. Proto jsme se znovu rozhodli podpořit jeho zájmy a finančním příspěvkem ve výši 20 000 korun mu přispět na speciální pomůcku TRIBIKE HYBRID PLUS,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než 1350 žadatelů částkou přesahující 35 a půl milionů korun

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz