Novinky

NADACE AGEL v roce 2021 podpořila více než 250 žadatelů a přispěla celkovou finanční částkou 6 343 155 korun

NADACE AGEL pomáhá napříč celou Českou i Slovenskou republikou již od roku 2011. Cílem NADACE AGEL je pomáhat osobám s hendikepem a potřebným organizacím v návaznosti na zdravotní a sociální sféru. V loňském roce finančně podpořila více než 250 jednotlivců a organizací.

Loňský rok byl pro NADACI AGEL plný milníků. Hned na začátku nového roku 2021 oznámila NADACE AGEL novinku, kterou bylo nové logo. Srdce jako symbol péče o bližního, to byla ústřední myšlenka nového loga, jehož autorkou se stala referentka pro korporátní záležitosti ve společnosti Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, paní Bc. Milena Ćmielová. Finální variantu vybrala Správní rada a Dozorčí rada nadace ze zaslaných 45 návrhů, které jí zaslali zaměstnanci Skupiny AGEL. Hned na jaře pak nadace spustila pilotní projekt Balíčky pohody, které jsou určeny pro klienty a pacienty oddělení následné péče či sociálních lůžek. V rámci tohoto projektu bylo rozděleno tisíc kusů balíčků do čtyř zdravotnických zařízení: Nemocnice AGEL Podhorská, Nemocnice AGEL Nový Jičín – pracoviště Vítkov, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a Nemocnice AGEL Český Těšín.

„V červnu roku 2021 si NADACE AGEL připomněla 10. výročí od svého založení a u příležitosti prvního kulatého jubilea představila svého maskota jménem AGI. Podoba nadačního medvídka vzešla se zaměstnanecké soutěže a jeho křest se uskutečnil na zahradě Mateřské školy AGEL v areálu vítkovické nemocnice během veselého Dne dětí,“ popisuje jeden z dalších důležitých milníků Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL a dodává, že hned další významnou události bylo, spuštění projektu Plníme sny dětem, který se zaměřuje na podporu dětí zaměstnanců skupiny AGEL. V rámci projektu „Plníme sny“, nadace aktivně pomáhá také vlastním zaměstnancům, kteří se ocitli v mimořádné nečekané životní situaci, která vyžaduje rychlou materiální či finanční pomoc.

NADACE AGEL podporuje také azylové domy pro matky s dětmi nebo dětské domovy. Podpora přichází také jednotlivcům. Mezi ně se řadí například i 18letý Daniel, kterého nadace podporuje již od roku 2015 a celkově mu přispěla částkou 126 000 korun. Danielovi je diagnostikována perinatální hipoxie a těžká forma ADHA. Každý rok absolvuje mnoho rehabilitačních pobytů a rovněž ambulantních rehabilitací. Přestože rehabilitace přináší požadovaný efekt, jeho stav se díky růstovému období zhoršuje. Kontraktura v pravém lokti mu znesnadňuje pohyb, a proto Daniel potřebuje neustálou rehabilitační péči. Jiné léčebné postupy jako např. operace byly prozatím odloženy. NADACE AGEL tentokrát přispěla Danielovi finanční částkou 20 000 korun na nákladnou rehabilitaci v pražské neurorehabilitační klinice. „Daniel je velký bojovník, od narození to měl nelehké, zejména ve srovnání se zdravými dětmi. Ale pere se s tím statečně a Vaše pomoc je v tomto velmi důležitá. Moc děkujeme,“ říká Danielova maminka.

V loňském roce se dostalo například finanční pomoci také pěstounským rodičům Martínka. Chlapec, který je fyzicky i mentálně hendikepovaný žije se svou pěstounskou rodinou již 5 let. NADACE AGEL v tomto případě přispěla finanční částkou 30 000 korun na elektrokolo, které je schopno utáhnout vozík benecykl, ve kterém pěstouni přepravují mladého chlapce. Pokud je to možné, nadace přispívá i opakovaně. V roce 2019 přispěli pěstounským rodičům na zdravotní kočárek částkou 27 901 korun.

„Velmi děkujeme za finanční dar ve výši 30 000Kč, který nám NADACE AGEL zprostředkovala. Tímto darem jste nám částečně přispěli k zakoupení elektro kola, za které můžeme připojit Benecykl (vozík za kolo). Elektro kolo jsme již koupili a těší nás, že budeme moci s Martinem vyrážet na výlety po okolí. Díky elektro kolu, které dokáže utáhnout vozík, ve kterém Martin sedí nebo leží, tak můžeme zdolávat i nelehký terén, protože bydlíme téměř v horách. Při použití běžného kola byla jízda s vozíkem namáhavá a náročná. Velmi děkujeme za Vaši pomoc,“ děkují pěstounští rodiče Martínka, Vladimír a Pavlína.

Štědrost NADACE AGEL v loňském roce pocítila také paní Katarína, které nadace přispěla na zdravotní postel, matraci a cvičení s terapeutem. „Pomoc NADACE AGEL vstoupila do mého života jako Předvánoční zázrak. Po nelehkých životních strastech, jakou jsou například onkologie, porucha štítné žlázy, úrazy kolen a deformace páteře, která způsobuje velké bolesti, jsem se ocitla na pokraji všech svých sil. Duševní, fyzické i finanční. Před sebou jsem měla operaci kolen a neustálé mě doprovázely bolesti páteře. V posteli jsem nemohla bezbolestně změnit polohu a někdy jsem z ní nemohla ani vstát. V klidu jsem se nevyspala. Děsila mě představa zůstat v takové posteli i po operaci kolen. Začala jsem hledat pomoc, o kterou bych nikdy před tím nežádala a která by mě ani nenapadla. Nakonec jsem jí našla v NADACI AGEL. Nadace, která se stala doslova mým Předvánočním Andělem. Díky NADACI AGEL a mé kamarádky, je ze mě opět důstojný člověk, který pro své zdraví může zase něco dělat víc a zároveň se radovat ze života. Děkuji vám z celého srdce. Děkuji, že jste,“ vypráví paní Katarína.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než 1430 žadatelů částkou přesahující 37 a půl milionů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz