Novinky

Mladé mamince změnil život Azylový dům Gloria, nad kterým drží svá ochranná křídla také NADACE AGEL

NADACE AGEL podporuje Azylový dům pro ženy a matky s dětmi Gloria již od roku 2016 a od té doby středisku poskytla 2,4 miliónu korun. Důkazem, že pomáhat právě Azylovému domu Gloria má smysl, se stala mladá maminka Jana, která zde žije deset měsíců se svými třemi dětmi.

Zdá se, že nejklidnější období svého života zažívá maminka Jana právě nyní v pražském Azylovém domě Gloria. Od dětství se s maminkou a dalšími pěti sourozenci stěhovala z místa a místo a v jejím životě chyběl vzor, nepoznala uklizenou a fungující domácnost a nevytvořila si ani trvalé vztahy se spolužáky.

„Když jsem před devíti lety potkala budoucího otce mých dětí, byl to spíš vzdor a únik. Přítel byl drogově závislý, a i když už byl na světě Petřík, snažil se do závislosti zatáhnout i mě. Náš život byl plný hádek, násilí a narůstajících dluhů. Postupně se nám narodily další dvě děti. Uvažovala jsem o tom, že odejdu, ale měla jsem strach,“ popisuje maminka Jana a dodává, že přesvědčit ji dokázalo až prostředí Azylového domu Gloria, který si sama vyhledala a od první návštěvy se v něm cítila bezpečně.

Azylový dům Gloria naučil mladou Janu určit si své hranice. Díky podpoře se naučila jak splácet dluhy, jak si vyřídit alimenty nebo jak dostat děti do své péče. Azylový dům se stal její velkou oporou. „Kamarádi mi říkají, že se díky Glorii měním. Jsem prý veselejší a optimističtější. Přála bych si jednou otevřít si vlastní cukrárnu, nebo péci doma dortíky na zakázku. Sociální pracovnice mi pomáhají mimo jiné zvládat výchovu dětí. Pomohly taky zařídit dotaci na fotbalové soustředění, na které se v těchto dnech chystá nejstarší Petřík. Kopat ho baví už od školky, na jeho záliby ale nikdy nebyly peníze,“ přiznává Jana.

Mladou maminku brzy čeká další důležitý krok v jejím životě. Na konci školního roku by se Jana měla stěhovat do uvolněného sociálního bytu, který ji sociální pracovnice neváhaly nabídnout. Z nového neznáma má Jana obavy, ale ty jsou zbytečné. Sociální pracovnice počítají s tím, že s maminkou a jejími dětmi budou v kontaktu i po odchodu z azylového centra.

NADACE AGEL drží nad Azylovým domem Gloria v pražské čtvrti Hlubočepy dlouhodobý patronát s výraznou podporou finanční i materiální. Přispívá zároveň i jednotlivým rodinám na výdaje jako jsou léky, školní obědy, školní potřeby či zájmové kroužky. Posláním tohoto sociálního zařízení je péče o matky s dětmi, které nemají možnost jiného bydlení a ocitly se tak ve zdánlivě bezvýchodné životní situaci. „Když se řekne azylový dům, většina lidí si vybaví nedůstojné, zašlé místo. V Azylovém domě Gloria nás neustále přesvědčují o tom, že jsou to pouze předsudky. Maminky s dětmi zde mají pěkné prostředí a oporu odborníků, kteří kromě pomoci s těmi nejdůležitějšími záležitostmi myslí také na jejich volnočasové aktivity,“ uvádí Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL s tím, že z prostředků nadace jsou financovány například také letní tábory dětí a tradicí se stala společná oslava konce školního roku i vánočních svátků.

„Organizací, jako je NADACE AGEL, které nabízejí dlouhodobé partnerství a stabilní pomocnou ruku, je opravdu jako šafránu. Jsme nesmírně rádi, že právě nad naším azylovým domem NADACE AGEL převzala patronát a že je opravdu silnou oporou nejen nám, ale především všem našim klientkám a jejich dětem,“ říká Ing. Jaroslav Němec, ředitel Arcidiecézní charity Praha, pod kterou spadá i Azylový dům Gloria.

NADACE AGEL není patronem pouze pražského Azylového domu Gloria, ale také Azylového domu pro matky s dětmi v tísni v Kojetíně, Dětského domova Černá Voda a také Dětského domova ve Vrbně pod Pradědem. 

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila přes 1430 žadatelů celkovou částkou přesahující 37,5 miliónů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz