Novinky

Díky NADACI AGEL asistuje tříletému Erikovi asistenční pejsek Egon

Ačkoliv teprve zanedlouho oslaví teprve třetí narozeniny, musí malý Erik bojovat s těžkými překážkami, které mu život klade do cesty. V kojeneckému věku musel chlapec pro svá onemocnění chlapec podstoupit operace mozku a zdravotní komplikace včetně epileptických záchvatů ho trápí dodnes. NADACE AGEL přispěla finanční částkou ve výši 30 tisíc korun rodině malého Erika na pořízení asistenčního pejska Egona. Celodenní přítomnost čtyřnohého chlupáče pomáhá být chlapci nejen klidnější, ale také uvolněnější během epileptických záchvatů.

Pátým členem rodiny Mildnerových se v lednu 2023 stal černý chlupáč Egon, ten má za úkol pomáhat tříletému Erikovi, který trpí řadou nemocí. V pěti týdnech prodělal Erik masivní krvácení do mozku, mozkový infarkt v levé hemisféře a vznikl u něho hydrocefalus (hromadění mozkomíšního moku v komorách nebo dutinách mozku). Jako miminko podstoupil Erik mnoho operací mozku, jeho konečná diagnóza je těžký deficit Faktoru VII., těžké krvácení do CNS, hydrocefalus – VP shunt, pravostranná hemiparéza, polymikrogirie, poškození zrakového nervu – nyní už atrofie, levostranná nedoslýchavost a vysoký krevní tlak.

„Doma jsme s Eričkem pravidelně cvičili Vojtovu metodu, Bohathovu metodu, trénovali jsme poškozený zrakový nerv, cvičili jsme ruku pomocí ergoterapie, obden jsme jezdili na hemodialýzu, 3-4x týdně na rehabilitace, hipoterapii a cvičili Feldenkraisovou metodu. V roce 2021 se však přidala epilepsie. Bohužel léky na epilepsii se neslučují s Erikovou jinou diagnózou. Erik prodělává okolo 40 epileptických záchvatů denně a my mu nemůžeme pomoci,“ uvádí Erikova maminka Klára Mildner.

Jak Erik rostl, jeho zdravotní stav se začal zhoršovat. Na doporučení lékařů zařadili rodiče na seznam rehabilitací také canisterapii, která od samého začátku chlapci velmi pomáhala. „Eriček na canisterapii reaguje dobře, je klidnější a pří záchvatech uvolněnější. Vzhledem k četnosti záchvatů nebylo docházení canisterapeutického pejska dostačující. Po konzultaci s lékařem jsme se rozhodli pořídit Erikovi asistenčního psa, aby mohl být se synem v blízkém kontaktu kdykoliv je to potřeba,“ říká Erikova maminka a dodává, že přítomnost Egona v domácnosti bylo to pravé rozhodnutí.

„Věřím, že canisterapie aneb léčba psí láskou má smysl. Proto NADACE AGEL již poněkolikáté přispěla na asistenčního a canisterapeutického pejska. Egon bude určitě skvělým parťákem a pomocníkem pro Erička a jeho rodinu,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

„Ze srdce bych chtěla poděkovat NADACI AGEL za jejich finanční dar. Jejich příspěvek nám pomohl k částečnému uhrazení asistenčního psa Egonka, který je velký pomocník pro našeho syna Erička. Egon hlídá Erička, hodně mu pomáhá při rehabilitaci. Za jeho působení u nás je Eriček mnohem klidnější, je vidět, že mu Egonek pomáhá,“ popisuje Erikova maminka.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než 1750 žadatelů částkou přesahující 45 milionů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz