Novinky

NADACE AGEL podpořila českého paralympijského reprezentanta v jeho cestě za zlatem

Arnošt Petráček je reprezentantem České republiky v plavání, držitelem zlaté medaile z paralympijských her v Riu de Janeiru a stříbrné medaile z paralympiády v Tokiu. Navzdory vrozeným zdravotním obtížím drží několik evropských a světových rekordů, a kromě zářivých sportovních úspěchů je také vysoce aktivní v přednáškové činnosti, kdy vypráví hendikepovaným i nehendikepovaným posluchačům svůj životní příběh, inspiruje je a motivuje. Podpořit jej v jeho sportovní přípravě, ale i splnění aktuálního cíle – zlaté medaile z paralympiády v Paříži, se rozhodla i NADACE AGEL, která Arnošta Petráčka podpořila částkou 50 000 korun na sportovní přípravu.

Arnošt Petráček se narodil v roce 1991 v Písku, a to s chybějícími pažními kostmi a luxacemi kolenních kloubů. Tato vrozená vada ho však nijak neomezila ve sportovních aktivitách, zejména pak plavání, ve kterém dnes dosahuje světových rekordů v disciplínách 50 metrů motýlek a 50 metrů znak. „Díky mému handicapu mi lékaři doporučili se pohybovat ve vodě a postupem času se plavání stalo mým velkým koníčkem. Vrcholově plavu již 17 let, ve vodě se pohybuji od 3 let. Největší zlom přišel v roce 2006, kdy jsem se zúčastnil velkých závodů, a to především mistrovství světa v jihoafrickém Durbanu. Tenkrát jsem vybojoval 2. místo, a to byl start mé plavecké kariéry,“ říká paralyopionik Arnošt Petráček, který je dnes držitelem zlaté medaile z paralympijských her v Riu de Janeiru a stříbrné medaile z paralympiády v Tokiu.

„Každá paralympiáda má svůj příběh, bylo to vždy velmi psychicky náročné. Například na první paralympiádě v Pekingu bylo náročné ustát velký tlak ze strany fanoušků. Na tribuně vám fandilo několik tisíc fanoušků a vy jdete na start. Vidět tolik lidí bylo nádherné, ale zároveň psychicky náročné. Nejkrásnější pro mě byla paralympiáda v Riu de Janeiru v roce 2016. Zlatá medaile a největší fandové – rodiče, kteří vám fandí z celého srdce v přímém přenosu na tribuně, to bylo na tom to nejkrásnější. Odsud jsem si přivezl zlatou paralympijskou medaili ze závodu na 50 metrů znak,“ uzavírá Arnošt Petráček, jehož dalším cílem a snem je zisk zlaté medaile na paralympiádě v Paříži, která proběhne v roce 2024.

Ke splnění tohoto snu mu dopomohla i NADACE AGEL, která částkou 50 tisíc korun přispěla na jeho sportovní přípravu. „Arnošt Petráček je ohromně inspirující člověk - nejen kvůli svým sportovním výkonům, ale zejména pro svůj optimismus, energičnost a nadhled, prostřednictvím kterého inspiruje všechny okolo. Je nám upřímnou ctí, že jsme jej mohli podpořit v jeho sportovních aktivitách a přiblížili ho ke splnění jeho velkého sportovního snu,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než téměř 1800 žadatelů částkou přesahující 45 milionů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz