Novinky

Sedmnáctiletému Nicolasovi přispěla NADACE AGEL na biologickou léčbu po míšním infarktu

Deset let žil Nicolas z východních Čech jako zdravý chlapec, bez omezení nebo náznaků jakékoliv zdravotní komplikace. Během okamžiku ale jednoho podzimního odpoledne roku 2015 přestal hýbat nohama a přišel o cit v celé dolní polovině těla. Postihla ho vzácná ischemie míšního konu, neboli míšní infarkt, který je vzácnou a velmi vážnou zdravotní komplikací. Dnes, ve svých sedmnácti letech, Nikolas již alespoň část nohou cítí a zvládá chodit o berlích. Rád by ale svůj stav zlepšil ještě více. Nadějí je pro něj biologická léčba, na kterou mu částkou 30 tisíc korun přispěla i NADACE AGEL.

„Pro každého rodiče je taková situace šok. Můj syn dostal mrtvici do míchy v 10 letech. Příčina nezjištěna. Z hodiny na hodinu ochrnul na polovinu těla, a ani v nemocnici takový případ neznali,“ popisuje Monika Novotná, maminka sedmnáctiletého Nicolase. Naštěstí Nicolasův stav se v průběhu let vlivem rehabilitací a léčby částečně zlepšil. Původně necítil celou dolní polovinu těla a nefungovaly mu svěrače. Dnes sice stále necítí teploty a bolest v dolní polovině trupu, ochrnutí je ale již pouze od kotníků k prstům, takže zvládá Nicolas alespoň krátké trasy chůzi o berlích.

„Chůze je pro něj náročná, má mozoly na rukách, ale nikdy si nestěžoval, naopak ještě pomáhá ostatním. Studuje s vyznamenáním gymnázium a plánuje jít na vysokou školu. Je to skromný, hodný kluk, který by chtěl být soběstačný, uzdravit se. Je to už přes 7 let, přesto stále věříme na zázrak,“ dodává maminka, pro kterou je aktuálně velkou nadějí biologická léčba, jejíž hlavní výhodou je intenzita léčebného efektu, minimální vedlejší účinky a působení přímo na vybraný problém. „Aktuálně Nikolas stále rehabilituje a občas využíváme i pomoci psychologa, velkou naději ale vkládáme do biologické léčby, která se snaží napravit v těle vše, co je poškozeno. Nicolasovi bioléčba pomáhá a po malých krůčkách se posouvá vpřed. Léčba má tedy smysl,“ uzavírá maminka.

Na biologickou léčbu přispěla Nicolasovi aktuálně i NADACE AGEL, a to částkou 30 tisíc korun. „Situace, do které se dostal Nicolas a celá jeho rodina, je pro každého z nás nepředstavitelná. Ukazuje na to, jak křehké naše zdraví je, a jak se může obrátit život nás i našich blízkých snadno vzhůru nohama. Ze srdce přeji Nicolasovi i celé jeho rodině, aby vytouženou samostatnost získal zpět a mohl žít plnohodnotný život,“ uzavírá Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

NADACE AGEL sídlí v Praze a potřebným lidem a organizacím z celé České i Slovenské republiky pomáhá již od roku 2011. Od svého vzniku nadace podpořila více než téměř 1800 žadatelů částkou přesahující 45 milionů korun.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz