Novinky

Charitativní běh Těšínská osmička NADACE AGEL očekává za měsíc účastnický rekord: na startu i Oceláři, Krpálek a Petráček

Za měsíc, v neděli 11. června dopoledne, startuje u nemocnice AGEL v Třinci Podlesí pátý ročník 8kilometrového charitativního běhu Těšínská osmička NADACE AGEL. Dosud se již zaregistrovalo 286 běžců z celkové kapacity 500 míst, což napovídá, že bude překonán dosavadní účastnický rekord. Díky tomu bude vybrána i nejvyšší suma startovného, která bude v plné výši rozdělena dvěma handicapovaným těžce nemocným dětem Karolině a Patrikovi. Během uplynulých ročníků již bylo potřebným z regionu rozděleno díky startovnému účastníků přes čtvrt milionu korun.

Souboj Davida s Goliášem

Již podruhé se na trať vypraví dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek. Letos mu bude soupeřem jeho kamarád a vítěz paralympijských her v Riu, kde i Lukáš získal svou první zlatou olympijskou, plavec Arnošt Petráček. „NADACE AGEL od loňského roku podporuje Arnoštovu sportovní přípravu, a tak jsem rádi, že se představí na speciálním kole na trati z Třince do Těšína. Jeho kamarádský souboj s Lukášem Krpálkem bude jedním z vrcholů nadcházející akce,“ uvedla ředitelka NADACE AGEL Veronika Dostálová.

Pohár v cíli, Oceláři na trati

Stejně jako vloni bude pokračovat spolupráce s mistrovským celkem HC Oceláři Třinec, kteří v cíli v parku Adama Sikory v Českém Těšíně vystaví pohár pro vítěze Extraligy, hráči vítězného celku připraví autogramiádu a někteří se letos poprvé postaví i na start. „Již vloni jsme se hecovali, když jsem běžel jenom já a pak je potkal v cíli. Říkal jsem, že si s nimi rád zatrénuji na ledě, když letos někdo poběží, což stále platí. Hokejku mám připravenou. A když jsem v dubnu viděl, jak Zdeno Chára nedávnou uběhl v Bostonu celý maraton hluboko pod čtyři hodiny, tak jsem jim vzkázal, že už žádná výmluva pro 8kilometrový běh neexistuje,“ smál se Lukáš Krpálek.

Běh pro děti v cíli a doplňkový program

Novinkou pátého ročníku je nesoutěžní běh pro děti, které by ještě nezvládly celou trať hlavního závodu. V parku Adama Sikory v Českém Těšíně pro ně budou připraveny nesoutěžní běhy a medaile pro každého účastníka. „Chtěli jsme připravit závody i pro děti, které doprovázely závodící rodiče, a jen na ně čekaly v cíli, až doběhnou. Přitom okruhy v těšínském parku připomínají atletický stadion, tak toho využijeme a dáme možnost závodit všem, kteří ujdou alespoň 50 metrů. Medaile budou pochopitelně i letos připraveny pro všechny účastníky hlavního závodu,“ doplnila ředitelka nadace i závodu Bc. Veronika Dostálová. Registrace dětí předem není nutná, stačí přijít v neděli 11. června ve sportovním do parku Adama Sikory v Českém Těšíne.

Doprovodný program v cíli nabídne také nabídku bezplatných vyšetření – měření tlaku, pulsu, saturace, ale také nácvik správného samovyšetření prsou pro prevenci rakoviny. Lidé si budou moci vyzkoušet resuscitaci a pro děti bude připravena také řada interaktivních úkolů.

Registrace dospělých je otevřena na stránkách závodu: beh.agel.cz, když přihlášení do 20. května zaplatí 400 korun a mají u prezentace garantované i funkční účastnické triko. „Dohromady jsme již od roku 2017, kdy se Těšínská osmička konala poprvé, získali 269 900 korun. Z výtěžku jsme v jednotlivých letech podpořili jednak 21letého reprezentanta České republiky v boccie, který trpí od narození dětskou mozkovou obrnou. Dva ročníky po sobě jsme obdarovali českotěšínské středisko Lýdie, které poskytuje sociálně aktivizační služby dětem a mladým dospělým se zdravotním postižením a v loňském roce jsme věnovali příspěvek na rehabilitace třem malým holčičkám se zdravotním znevýhodněním,“ uvedla ředitelka NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.

Komu poputuje výtěžek z běhu Těšínská osmička letos

Karolína, 15 let

Karolína vyrůstá se svým bratrem v péči prarodičů. Její základní onemocnění je svalová dystrofie. S tímto souvisí také další zdravotní problémy. Kája je sledována na neurologii, ortopedii, kardiologii a plicním oddělení. Především musí pravidelně a intenzivně rehabilitovat. Nově absolvuje též kardioplicní rehabilitaci, kvůli zhoršenému dýchání. V tuto chvíli je Karolína po velké operaci stehenní kosti kvůli korekci sedu. Nyní se zotavuje v lázních v Klimkovicích. Přes těžké onemocnění je stále pozitivně naladěna. Miluje tanec. V roce 2019 se úspěšně se svou taneční kamarádkou účastnila soutěže Československo má talent. Účastnily se mnoha dalších tanečních i mezinárodních soutěží. Na ZUŠ studuje hru na zobcovou flétnu a elektronické varhany. Při ZUŠ se též věnuje výtvarné tvorbě. Kája je nyní v 9.třídě a po prázdninách bude studovat v Jedličkově ústavu v Praze. Pobyt v JÚS je finančně velmi nákladný, ale prarodiče věří, že Karolína tam bude šťastná a uplatní své nadání. Výtěžek z běhu bude použit na úhradu elektrického vozíku, který není zcela hrazen zdravotní pojišťovnou.

Patrik, 13 let

Patrikovi byl v jednom roce věku diagnostikován vzácný Costello syndrom. Má za sebou mnoho zdravotních komplikací a trápení (rakovinu močového měchýře, oboustranné ureterostomie, operaci srdce, 6 ortopedických operací a mnoho dalších, kvůli kterým bere několikrát denně spousty léků). Ve svém věku nemluví a nechodí, zvládne se pohybovat pouze po čtyřech a krátkou chůzi zvládne jen s dopomocí druhé osoby anebo chodítka. Velmi mu však pomáhají pravidelné rehabilitace, díky kterým se po malých krůčcích dostává dál. Výtěžek z charitativního běhu Těšínská osmička NADACE AGEL by rodina použila na úhradu dalších rehabilitací v Neurorehabilitačním středisku ARCADA Ostrava. Tyto zatím nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz