Novinky

NADACE AGEL přispěla devítileté Elle na delfinoterapii

Devítiletá Ella, která trpí vrozenou vývojovou vadou centrálního nervového systému, si i díky příspěvku NADACE AGEL mohla užít moderní delfinoterapii v Turecku. Dívence z Valašského Meziříčí, která je vývojově na úrovni tříletého dítěte, speciální terapie pomohla k výraznému osamostatnění.

„Ella trpí konkrétně nepropojením mozkových hemisfér a tudíž komplikovanou komunikací mezi nimi. To znamená, že vše, co ostatní děti se naučí automaticky, ona musí pracně natrénovat. Před nedávnem u ní navíc byla zjištěna další vrozená vada – srůst 2. a 4. obratle, vlivem čehož je její stabilita a správné držení těla značně omezeno,“ popisuje situaci malé Elly maminka Jana s tím, že Ellinka se sama nenají ani neobleče, naštěstí ale všemu rozumí a dobře se s ní komunikuje, což rodině dává velkou naději. Ella cvičí bobath koncept, logopedii, jezdí na hipoterapii a na Bio Feedback, dále cvičí s fyzioterapeutkou, chodí na masáže, jezdí do lázní a nově právě také na delfinoterapii, která má podle rodičů skvělé výsledky.

Delfinoterapie je speciální léčebný přístup, který využívá interakci mezi delfíny a lidmi ke zlepšení fyzických, emočních a psychických stavů pacientů, zejména dětí s různými druhy postižení. U malé Elly jsou přitom podle slov maminky výsledky této terapie zřetelně viditelné: „Po letošní delfinoterapii si hned po návratu šla Ellinka sama zahrát do pokojíčku – sama! Tohle je pro nás úplně nová situace a naprosto úžasný posun. Ona vyžaduje neustálou přítomnost dospělého člověka a nyní si sama od sebe zahrála s panenkou – neumíte si představit, jakou radost nám tím udělala,“ popsala dojatá maminka.

Na terapii Elle přispěla NADACE AGEL částkou 25 tisíc korun. „Bylo nám potěšením podpořit Ellu na její cestě k uzdravení a zlepšení kvality života. Delfinoterapie je prokazatelně účinnou formou terapie u řady zdravotních stavů, a my jsme rádi, že můžeme tyto alternativní metody léčby podporovat. Věříme, že naše společná snaha může otevřít nové dveře k uzdravení a přinést radost a naději nejen Elle, ale i všem, kdo ji podporují," říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz