Nadace AGEL pomohla pětileté Verunce z Kladna

Částkou 20 tisíc korun přispěla NADACE AGEL pětileté Veronice z Kladna, které v roce 2019 diagnostikovali epilepsii a ve třech letech jí byla doporučena operace mozku. Příspěvek je určen na neurorehabilitace, které nejsou hrazeny z veřejného pojištění, ale mají u pacientů s touto diagnózou pozitivní vliv na psychiku i fyzickou dovednost.

„Verunce v 15 měsících diagnostikovali epilepsii a kvůli denním záchvatům a neúspěšné léčbě medikací nám lékaři doporučili pravostrannou hemisferotomii, tedy odpojení pravé hemisféry mozku. Doktoři do operace vkládaly veškeré naděje na odstranění záchvatů. Bohužel, a to je dost zásadní, důsledek této operace je špatná hybnost jedné půlky těla, v našem případě levá ruka a noha. Co Vám budu povídat, jako pro každého rodiče to bylo hodně bolestivé rozhodování. Po zvážení kladů a záporů jsme se pro operaci rozhodli,“ popisuje maminka Verunky s tím, že po dvou odložených termínech z důvodu nemoci byla nakonec operace Verunky provedena v prosinci 2021 ve FN Motol. Za zdmi nemocnice strávila Verunka s maminkou měsíc včetně Vánoc, Silvestra a Nového roku. Operace se naštěstí zdařila, Veronika se zbavila záchvatů. Pro rodinu ale přišla nová výzva – naučit ji znovu chodit a používat levou ruku.

Rodina proto absolvovala a nadále absolvuje řadu intenzivních rehabilitací, jejichž cílem je zlepšit hybnost levé poloviny těla. „Veškeré pojišťovnou hrazené rehabilitace jsou jednou za měsíc a narážíme i na dostupnost termínů. Proto hledáme i alternativní cesty a soukromá zařízení, přestože jde samozřejmě o finančně náročnou záležitost. Hrajeme o čas a o zdraví naší dcery,“ dodává maminka Monika.

NADACE AGEL přispěla rodině na tyto rehabilitace částkou 20 tisíc korun. „Verunka ve svém pětiletém životě prožila náročnější chvíle, než si mnozí z nás dovedou vůbec představit. Proto jsem moc ráda, že jsme jí mohli pomoci alespoň finančně k potřebné léčbě a péči, kterou potřebuje. Doufám, že jí rehabilitace pomohou a začne pomalu objevovat svět z jeho hezčích stránek,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.