NADACE AGEL přispěla dvojčatům na speciální tříkolky

Jakub a Jan Sladcí z Klenčí pod Čerchovem se těší z nových speciálních tříkolek. Nadace AGEL jim na nové vybavení přispěla 50 tisíc korun.

Kubova a Honza jsou dvojčata. Je jim 13 let a kvůli svému hendikepu se dokáží jen velmi těžce pohybovat. „ Oba moji kluci umí chodit pomocí trekových holí. Mají ale špatnou stabilitu. Narodili se s vrozenou vývojovou vadou centrálního nervového systému, které důsledkem je opožděný mentální vývoj, porucha soustředění, ochablost svalů, a mírné problémy s řečí,“ říká maminka dvojčat Jitka. Oba chlapci mají oční vadu a vyžadují trvalý dozor a dopomoc dospělého při běžných denních úkonech. Proto jsou pro ně nové tříkolky i novým způsobem, jak se lépe hýbat a zdolávat třeba i delší trasy, na které nyní potřebovali invalidní vozík.

„Z tříkolek mají kluci radost a já vidím, že jim nový způsob pohybu zlepšuje nejen udržovat stabilitu, ale i posílit svaly a vylepšit jejich celkový psychomotorický vývoj. Kola si oblíbili hned, jen trošku bojovali s přehazovačkou,“ dodává maminka Jitka. „Nejradši jezdíme na cyklostezce a hlavně je fajn, že já můžu jet ne kole vedle kluků na kratší výlety,“ říká s úsměvem maminka.

„Z řady příběhů našich žadatelů víme, jak těžké je pro rodiče zvládnout péči o hendikepované děti. Proto jsme rádi, že tříkolky chlapcům usnadňují pohyb a pomáhají zlepšovat jejich fyzickou kondici. Jsme rádi, že jsme mohli takto pomoci,“ říká Bc. Veronika Dostálová – členka správní rady Nadace AGEL.