Novinky

Nadace AGEL pomohla čtrnáctiletému Patrikovi s vzácným Costello syndromem

Patrik Zorychta trpí vzácnou vrozenou poruchou, kvůli které nejen že už od narození vypadá jinak, ale také trpí řadou zdravotních obtíží. K nim se navíc v pouhých jeho dvou letech přidala i rakovina. Patrik svůj boj ale nikdy nevzdal a společně s nejbližšími stále hledá způsob, jak žít co nejvíce plnohodnotný život. K němu se mu nyní snaží pomoct i NADACE AGEL, která chlapci poskytla příspěvek ve výši 75 000 Kč na rehabilitace.

„Když se Patrik narodil, říkala jsem si jen, že ne každé miminko je hned po porodu krásné. V žádném případě mě nenapadlo, že by syn mohl mít nemoc, která se vyskytne v jednom ze 30 milionů případů. A že se k této kruté diagnóze připojí v jeho dvou letech ještě rakovina močového měchýře, to byla další rána. Patrik je ale velký bojovník a společně jedeme dál,“ popisuje Patrikova maminka s tím, že Patrik musel od narození absolvovat již celou řadu zákroků, jako je oboustranná ureterostomie, operace srdce, šest ortopedických zákroků a další.

V důsledku zdravotních obtíží Patrik nemluví a nechodí, pohybuje se pouze po čtyřech a při chůzi potřebuje podporu. Jeho každodenní život navíc zahrnuje opakující se rutinu léků. Rodina se ale nevzdává a aktivně se angažuje v Patrikově léčbě, včetně pravidelných rehabilitací, které mu pomáhají dosahovat malých, ale významných pokroků.

„Díky štědrému příspěvku ve výši 75 tisíc korun od NADACE AGEL mohl Patrik absolvovat intenzivní rehabilitace v Neurorehabilitačním středisku ARCADA Ostrava. Tyto specifické rehabilitační postupy jsou pro Patrika klíčové, avšak zatím nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, takže dar je pro nás opravdu obrovskou pomocí,“ dodává maminka Patrika.

„Nadace AGEL si je vědoma výzvy, které rodina Patrika čelí, a osobně jsem moc šťastná, že můžeme být součástí podpory tohoto odvážného chlapce. Věřím, že naše finanční podpora pomůže Patrikovi k lepšímu životu,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz