Novinky

Klárka Borutová se díky NADACI AGEL potkala s delfíny

Šestiletá Klárka, která trpí světově unikátní diagnózou, si i díky příspěvku NADACE AGEL mohla užít moderní delfinoterapii. Dívence z Třince, která trpí zejména obtížemi pohybového aparátu, speciální terapie pomohla zlepšit jak tělesný, tak i duševní stav.

„Když se Klárka narodila, vše vypadalo bezproblémově. V podstatě až do jejích 9 měsíců, kdy jednou v noci přestala dýchat. Následné testy ukázaly, že jde o rozsáhlejší problém, se kterým se poprvé setkávali i ti nejzkušenější odborníci,“ popisuje maminka začátek příběhu malé Klárky.

Dnes má Klárka 6 let . „Klárka trpí epilepsií a zároveň má dva špatné geny - jeden je spojený s nevyléčitelným svalovým onemocněním, takže Klárka musí aktivně rehabilitovat. Druhý gen není ještě vůbec popsaný a Klárka je tedy nejspíš první na světě s takovým handicapem,“ vysvětluje maminka s tím, že Klárka je ale velká bojovnice a moc se snaží dohnat své vrstevníky, byť nezvládá delší samostatnou chůzi a má jen omezenou slovní zásobu.

Klárka pravidelně absolvuje rehabilitace, ergoterapie, vodoléčbu, hipoterapii, canisterapii či logopedii. I Díky NADACI AGEL pak mohla absolvovat také delfinoterapii, tedy léčebný přístup, který využívá interakci mezi delfíny a lidmi ke zlepšení fyzických, emočních a psychických stavů pacientů, zejména dětí s různými druhy postižení.

Na terapii Klárce přispěla NADACE AGEL částkou 25 tisíc korun. „Rádi jsme podpořili Klárku na její cestě k uzdravení a zlepšení kvality života. K delfinoterapii dostáváme dlouhodobě skvělou zpětnou vazbu a jsme rádi, že můžeme tyto alternativní metody léčby podporovat. Věřím, že terapie jako je tato přinášejí nejen naději, ale i reálný pokrok," říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

 

 

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz