Novinky

NADACE AGEL přispěla aktivnímu IT specialistovi na lehčí invalidní vozík

Je tomu už téměř čtvrt století, co se panu Milanu Chromičovi z Ostravy změnil celý svět. Jeden nešťastný skok do vody na přehradě Olešná jej ve 27 letech upoutal na invalidní vozík, který je pro něj dodnes nezbytnou pomůckou.

Pan Milan Chromič je IT referentem ve zdravotnictví, je ženatý a má devatenáctiletou dceru. Právě rodina, přátelé a práce jsou přitom podle něj to hlavní, co mu pomohlo vyrovnat se s nepřízní osudu. „Především díky podpoře své rodiny jsem celou situaci překonal a pokusil se vzít si z úrazu také ponaučení. Více jsem se začal věnovat rodině a přestal se pořád za něčím honit,“ přemýšlí nahlas pan Milan Chromič, který již 24 let pracuje pro zdravotnickou skupinu AGEL, stejně jako jeho manželka.
Svým aktivním přístupem k životu by přitom pan Milan mohl jít příkladem i zdravým lidem. Pracuje, aktivně hraje ragby pro vozíčkáře a se svou rodinou jezdí na nejrůznější výlety. Týdně na vozíčku najede i 50 kilometrů a s elektrickým pohonem i výrazně více. Díky podpoře NADACE AGEL si nyní mohl pan Chromič pořídit vozíček lehčí a stabilnější, který mu usnadní zapojení do rodinných, pracovních, sportovních i společenských aktivit.
S novým vozíčkem Ultina, který je lehčí a stabilnější, si ušetřím dost námahy i při běžné sebeobsluze, což s přibývajícím věkem rozhodně oceňuji. Mobilita i kvalita života je díky takové pomůcce opravdu výrazně jiná a ten rozdíl pociťuji mnohokrát denně – třeba při každém nakládání vozíku do auta, kde kvůli částečnému ochrnutí rukou opravdu poznám každý dekagram,“ říká pan Chromič s tím, že bez podpory NADACE AGEL ve výši 25 tisíc korun by musel volit z méně komfortních vozíků.
„Z našich zkušeností už dobře víme, jak moc důležitou pomůckou invalidní vozík bývá, a jak moc může jeho kvalita ovlivnit celkovou kvalitu a soběstačnost hendikepovaných. Rádi jsme proto panu Milanovi přispěli na nákup vysněného mechanického vozíku, jehož pořízení zdravotní pojišťovny zatím stále hradí jen částečně,“ uvedla členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová s tím, že pana Chromiče NADACE AGEL podporuje dlouhodobě a v roce 2015 mu již přispěla na nákup předchozího vozíku nebo také později na nákup elektrického pohonu k invalidnímu vozíku.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz