Novinky

NADACE AGEL přispěla pětileté Lindě na nákup speciální ortézy

Předškolačka Linda z Olomouce, která trpí oslabením jedné poloviny těla, může nyní lépe chodit díky speciální ortéze. Podobnou ortézu nosí dívenka už od dvou let, s ohledem na růst ale potřebuje každý rok ortézu novou, odpovídající její výšce, což je pro mladou rodinu finančně velice nákladné. Na pořízení nové ortézy přispěla pětileté dívence NADACE AGEL částkou 25 tisíc korun.

„Linda má pravostrannou hemiparézu, tedy výrazně oslabenou celou pravou část těla. Jde o důsledek vrozené vzácné cévní mozkové vady, tzv. AV malformace Galenské žíly. Od dvou let nosí speciální ortézy, které je ale potřeba vzhledem k jejímu růstu každý rok měnit, což je pro nás finančně velmi nákladné,“ vysvětluje maminka Lindy.
Speciální ortéza od rakouského výrobce POHLIG stojí zhruba 85 tisíc korun, a její pořízení by si rodina, která má kromě předškolačky Lindy ještě dvouletou Emu, nemohla dovolit. Pro Lindu jsou ale ortézy naprosto stěžejní i v rámci každodenních činností.
„Výrazně lépe s ní Linda zvládá chůzi, kvalita pohybu je díky ortéze podstatně lepší. V neposlední řadě ortézka pomáhá při rehabilitaci. Zároveň pravidelné a dlouhodobé nošení ortézy pomáhá zpomalit tempo zkrácení pravé nožky a v důsledku také napomáhá oddálit nutnou operaci pravé končetiny. Tato operace bude do budoucna pravděpodobně i tak nevyhnutelná, zkrácení pravé nožky je již nyní výrazné, nicméně čím později se k operaci přistoupí, tím menší bude riziko následných reoperací z důvodu pokračujícího celkového růstu a vývoje Lindy. Ortézka je tedy pro Lindu jednou z klíčových pomůcek a život bez ní by byl v mnoha ohledech podstatně složitější,“ popisuje maminka a dodává: „Touto cestou chci vaší nadaci ještě jednou poděkovat za pomoc. Velmi si vaší činnosti vážíme. I díky vám se naše dcera doslova posouvá stále dál!“
„Linduška i celá její rodina jsou nesmírně sympatičtí lidé a optimismus ani energii neztrácejí ani přes to, že je jejich situace komplikovanější. Osobně jim moc fandím a přeji jim jen to nejlepší do dalších let. Rádi jsme rodinu finančně podpořili,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.

Kontakt pro média

e-mail: press@agel.cz