Registrace na Těšínskou osmičku je v plném proudu. Více než polovina závodníků je již přihlášena

Za necelý měsíc, v neděli 9. června 2024 v 11 hodin, odstartuje u Nemocnice AGEL Třinec – Podlesí v pořadí již šestý ročník osmikilometrového charitativního běhu Těšínská osmička, kterou pořádá NADACE AGEL. Z celkové kapacity 500 běžců je aktuálně k dispozici méně než polovina míst. Vybraná částka ze startovného bude tentokrát rozdělena mezi dvě handicapované děti, osmiletou Simonku z Havířova a pětiletou Theinku z Českého Těšína. Během uplynulých ročníků závodu NADACE AGEL rozdělila potřebným téměř 400 tisíc korun.

I tento rok přijedou závodníky podpořit Lukáš Krpálek a Ivo Koblasa

I letos NADACI AGEL podpoří sportovní hvězdy – trojnásobný účastník paralympijských her v cyklistice Ivo Koblasa a dvojnásobný olympijský vítěz Lukáš Krpálek, který přijede podpořit běžce Těšínské osmičky již potřetí v řadě. Vzhledem k blížící se olympiádě se nepostaví na start hlavního závodu, ale na závod s dětmi se Lukáš velice těší.

Stejně jako v minulých letech nebude chybět v parku Adama Sikory v Českém Těšíně pohár pro vítěze Extraligy v ledním hokeji, který již popáté v řadě získali HC Oceláři Třinec. Děti se mohou těšit na maskota Werkáčka, který si zazávodí s maskotem NADACE AGEL – doktorkou AGI.

Novinkou je letos REGISTRACE pro dětský závod

Po prvním úspěšném závodu dětí v loňském roce byl i letos zařazen na program dětský běh. Aby se zrychlila akreditace na místě, i děti se nově od letošního roku přihlašují on-line. Registrace dětí zůstává i letos bezplatná a přihlásit se mohou děti do 13 let. Starší děti mohou po zaplacení startovného běžet v hlavním závodě. „Zájem o registraci byl obrovský, k dnešnímu dni je zapsáno 74 dětských účastníků, za což jsme ohromně šťastní,“ uvedla Lucie Dvořáková, ředitelka NADACE AGEL. V parku Adama Sikory v Českém Těšíně bude pro děti připraveno 5 různě náročných tratí, od 50 metrů až po 1,5 kilometru. Jedná se o nesoutěžní běhy, a proto bude všem dětem předána medaile a diplom.

Děti se mohou stejně jako dospělí zaregistrovat na stránkách závodu https://beh.agel.cz/. Registrace závodníků bude možná i před startem závodu, ale pouze v případě, že ještě nebude naplněna maximální kapacita startujících.

Doprovodný program, zábava pro každého

Doprovodný program v cíli nabídne spoustu zábavy pro všechny věkové kategorie. Pro ty nejmenší jsou připravené různé soutěže, řada interaktivních úkolů, projížďka na ponících, malování na obličej a nebude chybět ani skákací hrad.

„Pro starší účastníky zábavného dne budou v parku připraveny stánky s bezplatným vyšetřením jako je měření tlaku, pulsu, saturace, měření na váze Tanita, jednoho z nejspolehlivějších
a nejpřesnějších přístrojů pro diagnostiku, který poskytne během několika sekund tělesnou analýzu složení lidského těla,“
doplnila Lucie Dvořáková. Po celý den bude na malé i velké návštěvníky v parku Adama Sikory v Českém Těšíně čekat spousta aktivit a hlavně zábavy.

Koho letos podpoříme

SIMONA, 8 LET

Osmiletá Simonka trpí spinální svalovou atrofií III. typu. Nedokáže to, co ostatní děti, neumí běhat, neujde dlouhé vzdálenosti, chybí jí síla v rukou. Onemocnění způsobuje ochabování svalů, proto musí pravidelně a intenzivně rehabilitovat, aby se svaly udržely. Simonce je několikrát za rok aplikován udržovací lék a dvakrát ročně jezdí do lázní se speciálním neurorehabilitačním programem. Cvičení jí pomáhá nabrat svalovou sílu a koupele zase svaly uvolňují. Simonka miluje zvířata a je velmi šťastná v jejich společnosti. Také ráda čte, nejvíce samozřejmě knihy o zvířátkách. Výtěžek z charitativního běhu Těšínská osmička NADACE AGEL rodina použije na úhradu rehabilitačního programu v Sanatoriích Klimkovice, které zatím nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

THEA, 5 LET

Theinka je pětiletá holčička, která se narodila se vzácným genetickým onemocněním, chybí jí část genetické výbavy u 18. chromozomu.  Toto onemocnění sebou nese spoustu přidružených zdravotních problémů. Mezi ty nejvážnější patří těžká hypotonie, opožděný psychomotorický vývoj, porucha tvorby růstového hormonu a středně těžká mentální retardace. V neposlední řadě je třeba také zmínit neutropenii a Diamond-Blackfanovu anemii. I když dívenka nemluví, pouze vokalizuje, se svými blízkými se snaží dorozumívat znakovou řečí a komunikační knihou s obrázky. Nejraději si hraje s pejskem a kočkou, má ráda zvukové hračky, ale úplně nejraději chodí do školky, ve které má spoustu kamarádů.  Theinka je velmi statečná holčička a velká bojovnice, která, i přes všechny strasti, dokázala zázraky, největším zázrakem je chůze, i když zatím pouze na krátké vzdálenosti. Tyto pokroky by bez pravidelných rehabilitací nebyly možné. Má nastavený léčebný program, do kterého patří pravidelné neurorahabilitace, třikrát v roce intenzivní hiporehabilitace, ergoterapie a jednou ročně delfinoterapie v Turecku. Právě delfinoterapie má pro dívenku zázračné přínosy, po jejím absolvování se poprvé postavila na nožičky. Výtěžek z Těšínské osmičky pořádané NADACÍ AGEL bude využit na úhradu léčebného programu.