Novinky

NADACE AGEL přispěla handicapovanému Honzovi na nákup invalidního vozíku

Praha, Kroměříž, 22. července 2024: Jan Laurenčík z Kroměříže je příkladem bojovníka, který nebere handicap jako důvod k omezení. Na vozíčku zvládá práci v oblasti prodeje, srší optimismem a neustále cvičí a rehabilituje ve snaze zlepšit svůj zdravotní stav. V aktivním přístupu jej kontinuálně podporuje i NADACE AGEL, která Janovi tentokrát přispěla na nákup aktivního invalidního vozíku Ultina.

„Z důvodu předčasného narození mě takřka celým mým životem provází tělesný a současně zrakový handicap. Moje diagnóza je dětská mozková obrna, kvadruparetická spastická forma, tzn. spastické postižení všech čtyř končetin. A aby toho nebylo málo, mám i zrakovou vadu. Start do života s těmito handicapy nebyl, ani není jednoduchý. Díky stálé rehabilitaci, dobrým fyzioterapeutům, náročným ortopedickým operacím, a v neposlední řadě víře v Boha, jsem se ale přes všechny nepříznivé prognózy lékařů „dostal“ nějak na nohy. Nohy jsou sice spastické a chůze obtížná, ale mám vcelku silné ruce, a ty mi pomáhají při přesunech a vstávání ze židle či vozíku,“ říká Jan Laurenčík s tím, že do velké míry mu pomáhá opakovaná speciální neurorehabilitační léčba. Samostatná delší chůze je pro Jana však zatím nereálná.

 

„Rád poznávám nová místa i lidi, a bez invalidního vozíku se neobejdu. Před rokem jsem dostal možnost vyzkoušet si aktivní vozík Ultina, který mě doslova okouzlil. Je lehký, dobře se s ním jezdí, zvládám na něm přesuny v přiměřeném terénu zcela sám,“ říká Jan, který si vlastní nový vozík Ultina i díky příspěvku NADACE AGEL zakoupil. Nový vozík jeho očekávání naplnil. „Jsem nyní samostatnější, mám opět o trochu lepší pocit. Věřím, že s tímto vozíkem budu moct poznávat další místa a končiny. Věnuji se studiu cizích jazyků, kurzů informatiky, s mamkou se věnuji práci ve společnosti LR, která nabízí kvalitní produkty pro zdraví. Veškeré mé aktivity mimo domov se mi budou s novým skvělým vozíkem zvládat mnohem lépe, stejně jako mé mamce, která musí při cestování vozík skládat a dávat ho do auta,“ popisuje Jan Laurenčík s tím, že z vlastních zdrojů by si nákup vozíku v hodnotě 114 tisíc korun dovolit nemohl. NADACE AGEL na nákup vozíku přispěla částkou 25 tisíc korun.

 

„Honzu jsme podpořili již celkově částkou přes 135 tisíc korun, a za ta léta spolupráce mu fandíme stále víc. Je neskutečné, kolik má v sobě Honza energie, síly, odhodlání, optimismu, ale i pokory. Morálně je obrovskou inspirací, a já osobně mu ze srdce přeji jen to nejlepší,“ říká Lucie Dvořáková, členka správní rady NADACE AGEL.

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL