Tomáš s autismem a jeho maminka s roztroušenou sklerózou nacházejí novou sílu díky podpoře NADACE AGEL

Vlašim, Praha, 19. srpna 2024: Představte si rodinu, která se denně potýká s náročnými zdravotními problémy a každodenním stresem. Tomáš (23), mladý muž s atypickým autismem, obsedantně-kompulzivní poruchou a oligofrenií, potřebuje neustálou péči. Jeho maminka, která sama bojuje s roztroušenou sklerózou, čelí ještě větší výzvě – najít čas a sílu na vlastní rehabilitaci, zatímco se stará o svého syna. V takových chvílích, kdy se zdá, že je toho na jednu rodinu až příliš, vstupuje do jejich života NADACE AGEL.

Díky finančnímu příspěvku NADACE AGEL se Tomášovi podařilo zajistit péči ve středisku Rolnička, zatímco jeho maminka podstoupila potřebnou rehabilitaci. „V poslední době se moje onemocnění zhoršilo a lékař mi doporučil rehabilitační pobyt," svěřila se maminka nemocného chlapce Markéta Vindušková. Ale to nebyla jediná výzva, které čelila. Její syn trpí atypickým autismem, obsedantně-kompulsivní poruchou a oligofrenií, což znamená, že je nesamostatný a potřebuje stálou péči. „Tomáš vyžaduje neustálou pozornost, a tak bylo nezbytné pro něj zajistit pobyt v době mé rehabilitace v Kladrubech,“ vysvětluje Tomášova maminka.

Náklady na odlehčovací pobyt pro Tomáše však dosáhly částky 50 000 Kč, což pro rodinu znamenalo další obrovskou zátěž. „Naštěstí se nám dostalo pomoci od NADACE AGEL, která přispěla částkou 25 000 Kč. Díky tomu se nám ulevilo a mohla jsem podstoupit rehabilitaci," říká Markéta Vindušková.

V děkovném dopise, který zaslala nadaci, popsala, jak moc tento pobyt pomohl nejen Tomášovi, ale celé rodině. „Díky finančnímu přispění NADACE AGEL bylo o Tomáše ve středisku Rolnička postaráno po dobu mé rehabilitace. Pro Tomáše byl tento pobyt velmi obohacující. Poznal nové kamarády a mohl trávit čas mezi svými vrstevníky. V dopoledních hodinách navštěvoval terapeutickou dílnu, kde tvořili různé výrobky. Jinak trávili čas společným povídáním, hraním her nebo procházkami a výlety. Tomáš si pobyt v Rolničce moc užil, doplňuje Tomášova maminka Markéta Vindušková.

Pomáhat rodinám v nouzi je prioritou NADACE AGEL. „Paní Vindušková se velice statečně pere s nepříznivým osudem a jsme rádi, že Tomáš byl ve středisku Rolnička spokojený po dobu nezbytných rehabilitací jeho maminky,“ dodala Lucie Dvořáková, členka správní rady NADACE AGEL.

Příběh rodiny Vinduškových je dalším důkazem, jak důležitá je práce NADACE AGEL, která pomáhá zdravotně znevýhodněným osobám a jejich rodinám. Finanční pomoc nejen usnadnila jejich život, ale také přinesla rodině radost a nové zážitky.

Mgr. Radka Miloševská, tisková mluvčí AGEL

Mgr. Radka Miloševská
tisková mluvčí AGEL
press@agel.cz